ZF 24

Reportaj din Grecia: Magazinele mici ascund POS-urile sub tejghea, iar grecii iau cu asalt benzinăriile ieftine

Foto: AP

Foto: AP

Autor: Corina Matei

12.07.2015, 19:05 3274

Dimitris, în vârstă de 30 de ani, şi familia sa deţin o tavernă în peninsula Halkidiki pe braţul Kassandra. Succesul „revoltei” grecilor prin referendumul în care au respins condiţiile de bailout propuse de creditori nu-i este deloc pe plac. “Noi, grecii, suntem obişnuiţi să luăm totul de-a gata. Avem impresia că totul ni se cuvine, că trebuie să luăm şi niciodată să dăm înapoi. Am luat banii de la Uniunea Europeană, este normal să îi dăm înapoi. Eu personal am votat DA la referendum, dar degeaba. Ceilalţi au decis că NU. Acum să vedem cum o să trăiască ei cu acest NU...”

Dimitris este umblat prin Europa. A lucrat timp de câţiva ani în Germania. Acolo a înţeles cum trebuie procedat pentru ca lucrurile să meargă bine într-o ţară. “Poporul german îşi plăteşte taxele, noi încercăm să le evităm. Din această cauză am ajuns în situaţia în care suntem acum”, spune tânărul. “Problema este mentalitatea grecească. Toată familia mea gândeşte aşa: mama, tata, verii mei, unchii, mătuşile – trebuie să iau, niciodată să dau... Aşa au crescut, aşa au fost educaţi. Eu am văzut şi altceva. Eu ştiu cum trebuie să gândim. Din păcate nu toţi sunt de aceeaşi părere şi din această cauză Grecia va intra în colaps”.

Întrebat cum vede situaţia în perioada imediat următoare, Dimitris ridică din umeri. “Aparent, pentru cei din afară, mai ales pentru turişti, lucrurile nu se vor schimba. Pentru noi însă va fi greu, din ce în ce mai greu. Ţara noastră importă foarte multe alimente. Acum băncile sunt închise, nu mai există bani. Alimentele pe care le-am luat trebuie plătite iar noi nu avem cu ce. Aşa că nu vom mai primi altele. În curând nu vom mai avea ce pune pe masă. Probabil peste o lună statul nostru nu va mai avea bani să-şi plătească pensionarii, medicii... Şi acesta va fi doar începutul”.

La polul opus se situează Yannis, un proprietar de pensiune din aceeaşi zonă. Are cam aceeaşi vârstă cu Dimitris. “Am votat NU, normal. Nu plătesc eu taxe la Uniune. Ce a făcut Uniunea pentru mine? Noi, grecii, putem să ne descurcăm singuri, nu avem nevoie de banii lor, nu avem nevoie de sprijinul lor. Ei au nevoie de noi, Grecia este o mare putere”.

Întrebat cum crede că va fi rezolvată problema datoriei pe care ţara lui o are faţă de UE, el râde. “Asta nu-i problema mea, este problema celor care ne conduc. Vor găsi ei o soluţie...”

În ceea ce priveşte situaţia imediat următoare, nu-şi face nicio grijă: “Va fi bine, am rezervat complet pentru tot sezonul...”. Oare? Aproape de jumătatea lunii iulie, studiourile lui au un grad de ocupare de sub 50%. Telefonul sună, caietul de rezervări are multe rânduri tăiate... sunt rezervări anulate. Este evident că bravează de teamă ca nu cumva alţi clienţi să se răzgândească în ceea ce priveşte vacanţa în Grecia. Şi pe mai departe? “Nu-mi fac probleme. Turişti vor fi întotdeauna în Grecia...”

Noul val de criză a schimbat viaţa grecilor. Oamenii fac zilnic cozi la bancomate pentru a scoate cei 60 de euro limită. Din păcate însă nu rar se întâmplă ca bancomatul să afişeze mesajul că suma introdusă trebuie să fie multiplu de 50 sau de 100 de euro. Şi atunci, grecul de rând scoate o hârtie de 50 şi pleacă, pentru ca a doua zi să se aşeze iar la coadă pentru a scoate, cel mai probabil, tot o hârtie de 50 de euro.

La benzinăriile mari gen Shell şi Kaoil turiştilor li se acceptă plata cu cardul, la cele “no name” nu. Acestea din urmă au preţuri puţin mai mici şi de aici se alimentează localnicii. Cu bidoanele în portbagaj îşi fac rezerve. Este evident că ştiu că vor urma zile grele.

Aceeaşi situaţie este la supermarketuri. Cele mari acceptă turiştilor plata cu cardul, cele mici nu. Majoritatea celor mici ţin ascuns POS-ul şi nu-l scot decât dacă ajungi la casă şi spui că nu ai cash. Atunci scot aparatul “de sub tejghea”.

Cu toate acestea, turismul se desfăşoară încă în limite normale. Rafturile magazinelor sunt pline, iar grecii par relaxaţi. Poate doar multele unităţi de cazare care par părăsite, poate doar gradul de ocupare al celorlalte, mai redus faţă de alţi ani, să dea de gândit că se întâmplă totuşi ceva rău. Această destinaţie deja nu le mai inspiră încredere turiştilor, dovadă stau discuţiile interminabile de pe site-urile şi forumurile specializate pe turism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO