ZF 24

Reportaj ZF exclusiv online: Cum va face Piata Sudului trecerea de la "Aleea Castanilor" la mall de 200 mil. euro, cu ZARA si cinematograf cu 20 de sali. Galerie FOTO

Foto: Cristina Nichitus
04.02.2010, 23:58 481

Drumul cu metroul de la Piata Unirii la Piata Sudului estescurt: sunt patru statii care pot fi parcurse in 10-12 minute, iarreclamele la viitorul mall Sun Plaza pot fi observate in fiecarestatie: "ai avut o zi proasta la birou? Trece cu o rochie noua. SunPlaza", cam asa suna campania de marketing inceputa cu treisaptamani inainte de deschiderea celui mai mare mall dinRomania.

Metroul se goleste aproape complet la statia Piata Sudului sicateva zeci, poate peste o suta de persoane se grabesc sa urcescarile spre o zona care desi se afla, teoretic, la 10-12 minute decentru, reprezinta acum o lume complet diferita.

Unul dintre paznicii de la metrou spune ca prin spatele unei usi defier albastre se va face trecerea catre viitorul mall, aflat chiarpeste drum. Se vede o luminita in spatele usii, dar iesind lasuprafata se poate observa ca in mijlocul strazii este organizat unmare santier, lucrarile de sapaturi la tunel fiind inca intoi.
"Tunelul ar trebui sa fie gata intr-o luna", spune un muncitor careisi ferea mainile de frigul de afara, tinandu-le in buzunar. Nuapuca sa termine ce are de spus ca este imediat abordat de o femeiein varsta: "Dar unde este Cora aici? Am primit in posta pliante catrebuie sa venim pana pe 14 sa ne dea carduri", intreaba curioasadoamna, care este lamurita rapid ca mai dureaza pana la deschidereaproiectului care "va avea si Cora si de toate".

Insa unul dintre paznicii de pe santier nu este convins de faptulca inaugurarea mallului va avea loc pe 25 februarie, cum scrie sipe reclamele din metrou, uitandu-se la noroiul si zapada asternute,care nu te duc deocamdata cu gandul la "fashion" si"entertainment".
"Eu stiu ca trebuie sa deschida pana de Pasti. BauMax si Cora potdeschide mai devreme, ca tot vin tiruri cu marfa din Austria. Eisunt gata. Restul insa, lucreaza si noaptea la amenajari ininterior", spune paznicul, care se intretine cu vanzatoriiambulanti de pe marginea drumului.

Comercianti al caror viitor pare pecetluit, uitandu-te in spatelelor la muncitorii care lucreaza de zor la principala intrare inmall pentru a fi gata la timp.
"O sa ne mutam duminica la Vitan, la targul de masini", spune unuldintre vanzatori, care isi tinea "marfa" expusa pe un sac de rafiedirect pe trotuar, intrebat ce va face dupa deschidereamallului.
Langa el, vanzatori de haine, telefoane mobile, ceasuri, toate lamana a doua, si un anunt cu "vand dacie papuc".
Cativa metri mai departe, catre calea Vacaresti, se afla una dintreintrarile in targul "Aleea Castanilor", unde vanzatorii erau dejaalertati de prezenta fotoreporterului ZF. "Nu se demoleaza! Cine aspus?", se repede unul dintre vanzatori sa spuna, desi nimeni nuspusese ca targul s-ar demola.
Comerciantii din targ spun ca vor continua sa functioneze, iar odoamna de la biroul administrativ, pe usa caruia scrie mare"inchiriem tarabe", da de inteles ca activitatea targului nu se vaschimba dramatic dupa finalizarea Sun Plaza. Pot 200 de milioane deeuro sa schimbe complet fata unei zone cu traditie in comertulstradal?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO