RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, deschide cel de-al 5-lea centru pentru colectarea şi procesarea ambalajelor SGR, în localitatea Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău, în incinta parcului industrial ELI Park Bacău.
Cu o suprafaţă de aproximativ 8.000 de metri pătraţi, centrul din judeţul Bacău este al doilea hub regional din infrastructura de colectare dezvoltată de RetuRO (după cel din Otopeni, judeţul Ilfov), având o capacitate anuală de numărare de aproximativ 650 de milioane de ambalaje SGR şi o capacitate de sortare şi procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de peste 1,2 miliarde de ambalaje SGR.
Centrul va gestiona şi procesa ambalajele de băuturi colectate atât manual, de la comercianţi, cât şi de la automatele de returnare (RVM-uri).
“Extinderea infrastructurii de centre de sortare şi numărare rămâne una dintre prioritatăţile noastre, în următoarea perioadă, pentru asigurarea funcţionării optime a Sistemului de Garanţie-Returnare. În prezent, cele cinci centre RetuRO operaţionale împreună cu centrele de numărare şi sortare pe care le operăm cu parteneri în mai multe zone ale ţării au o capacitate de procesare cumulată de aproape 6 miliarde de ambalaje anual. Prin deschiderea noului centru RetuRO, marcăm încă un pas în dezvoltarea infrastructurii celui mai mare proiect de economie circulară din România. În viitorul apropiat planificăm deschiderea unor noi centre în Prahova şi Dolj. Această extindere nu doar că va facilita procesarea unui număr mai mare de ambalaje, dar va contribui şi la crearea de locuri de muncă şi la stimularea economiei locale”, declară Gemma Webb, CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO.
Centrul RetuRO din Bacău va avea 150 de angajaţi, în 3 schimburi, şi va deservi, în principal, zona de nord-est a ţării, precum şi judeţele din proximitate.
În şapte luni de la implementare a sistemului ReturRO, până la finalul lunii iunie, 2,7 miliarde de ambalaje SGR au fost puse pe piaţă de către producători, dintre care peste 850 de milioane au fost returnate de consumatori. În prezent, peste 1.000 de mijloace de transport sunt implicate în procesul de colectare zilnică a ambalajelor SGR. Aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje colectată a fost deja direcţionată către unităţi de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism.
Potrivit studiilor de caz, în ţările în care a fost implementat sistemul de garanţie-returnare, ratele de colectare au crescut până la 90%, într-un interval de doi, până la trei ani.