Compania de stat ungară MVM Group a anunţat că se aşteaptă să încheie acordul pentru preluarea pachetului majoritar la E.ON Energie România în luna iunie sau iulie, potrivit declaraţiilor făcute de directorul general al companiei, Karoly Matrai, pentru site-ul Portfolio.hu, citat de Reuters.
Grupul german E.ON a anunţat tranzacţia în decembrie 2024, achiziţia fiind supusă aprobării autorităţilor române.
Reuters notează că MVM obţine o mare parte din gazele sale din Rusia, spre deosebire de furnizorii de energie din majoritatea ţărilor europene, iar Ministerul Energiei din România a declarat în ianuarie că vânzarea ar putea fi blocată din motive de securitate. Ministerul Energiei din România s-a declarat îngrijorat de legăturile MVM cu Rusia şi de posibilitatea ca furnizorul român de energie să fie vândut ulterior unei entităţi din afara Uniunii Europene.
Directorul general al MVM, Karoly Matrai, a declarat pentru portfolio.hu că MVM nu intenţionează să vândă ulterior companiile din România şi că MVM îşi va aproviziona clienţii români folosind surse locale de gaze.
”Nu avem nicio intenţie de a vinde aceste companii româneşti, deoarece strategia noastră este de a deveni compania dominantă în regiune, iar această achiziţie se potriveşte perfect cu acest obiectiv”, a declarat şeful MVM pentru portfolio.hu.
El a adăugat că transportul gazului rusesc în România ar impune costuri de tranzit enorme.”Deoarece aprovizionarea de pe piaţa internă este întotdeauna cea mai rentabilă opţiune, dacă vom primi aprobarea pentru tranzacţie, intenţionăm să aprovizionăm filiala noastră din România în principal din surse locale de gaze”, a spus Matrai.
În interviul acordat pentru portfolio.hu, Karoly Matrai a spus că pe piaţa transportului de gaze, E.ON Energie România deţine aproximativ 35-40 % din clienţi, iar pe piaţa energiei electrice are o cotă de piaţă de aproximativ 10 %, ceea ce ar reprezenta o poziţie de piaţă foarte similară cu cea pe care MVM o are pe piaţa energiei din Republica Cehă.
”Cu prezenţa MVM în sectorul de retail, putem crea noi sinergii în România, în principal prin valorificarea experienţei noastre vaste din serviciile noastre de retail şi corporate din Ungaria şi Cehia. În acest fel, vom contribui la dezvoltarea pieţei româneşti, consolidând în acelaşi timp şi mai mult poziţia pieţei energetice româneşti în Europa Centrală şi de Est. În ceea ce priveşte securitatea aprovizionării, din punctul nostru de vedere, aprovizionarea cu gaz rusesc este legată în primul rând de securitatea energetică a Ungariei. Aşa cum am menţionat, portofoliul Cehiei este alimentat din Vest, nu cu gaz rusesc”.
Şeful companiei ungare a subliniat că diversificarea este importantă, dar livrările de gaze naturale lichefiate nu sunt competitive ca preţ cu gazele ruseşti importate prin conducte în Ungaria. El a spus că MVM comercializează aproximativ 12-13 miliarde de metri cubi de gaze în fiecare an, iar livrările ruseşti reprezintă aproximativ 40% din volum.
MVM aşteaptă în prezent aprobarea Autorităţii de Concurenţă din România, a Comitetului pentru Investiţii Străine şi a Comisiei Europene.
”Ne aşteptăm să avem toate aprobările cel mai devreme până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al acestui an”
E.ON Energie România este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze şi electricitate de pe piaţa locală, cu 3,5 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Compania a terminat 2023 cu un business de 10,2 miliarde de lei şi un profit net de 133,5 de milioane de lei, o revenire faţă de pierderile de 356 de milioane de lei din 2022.