ZF 24

Revenire neaşteptată a consumului pe final de an. Ostahie: Cel mai bun decembrie din ultimii 5 ani

Autor: Cristina Roşca, Ioana David

03.02.2014, 21:26 2748

Românii au cheltuit anul trecut aproape 120 de miliarde de lei (27 mld. euro) pe mâncare, haine, electrocasnice, mobilă şi carburanţi, cu 0,5% mai mult decât în anul anterior, în condiţiile în care luna decembrie a transformat stagnarea din primele 11 luni într-o uşoară creştere.

Circa 10 mld. euro - 38% din totalul banilor - au mers către achiziţiile de produse nealimentare, respectiv mobilă, cosmetice, electro-IT, haine şi produse farmaceutice, potrivit calculelor ZF pe baza datelor INS. Pentru alimente românii au scos din buzunare 9,6 mld. euro.

„Am avut cea mai bună lună decembrie din ultimii cinci ani. S-a simţit o creştere puternică a consumului în luna decembrie comparativ cu aceeaşi lună a anului 2012. Revenirea poate fi pusă pe seama avansului creditului de consum pe de-o parte şi a creşterii puterii de cumpărare pe de alta. Au fost mai mulţi bani în piaţă“, spune Dan Ostahie, proprietarul celui mai puternic retailer electro-IT din România cu afaceri de peste 250 mil. euro în 2012, ultimul an pentru care există date publice.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat luni că cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul - principalul indicator pentru consum - a avansat anul trecut cu 0,5% (în serie brută) după o creştere puternică în luna decembrie, de 6,7%.

Dan Ostahie, Altex: Revenirea poate fi pusă pe seama avansului creditului de consum pe de-o parte şi a creşterii puterii de cumpărare pe de alta.

De altfel, evoluţia din ultima lună din an a fost cea care a readus consumul pe plus după ce la 11 luni datele arătau un declin de 0,1%.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate :

- cele mai vândute categorii de produse ale retailerului Altex

- date suplimentare ale INS despre consum

- opinia lui Cristian Rusu, directorul general al Rus-Savitar, despre reluarea consumului; vânzările retailerului de mobilă 

- date despre comerţul modern din România 

 

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO