Femeile din Europa au luat anul trecut decizii investiţionale mai potrivite decât bărbaţii, randamentul mediu fiind cu 2,6% mai mare decât în cazul investiţiilor realizate de aceştia, în timp ce în România diferenţa este în medie de 0,4%, arată datele colectate de Revolut.
De asemenea, numărul conturilor de investiţii deschise de femei a crescut cu 90% în 2024 pe plan local, depăşind rata de creştere înregistrată în rândul bărbaţilor (82%).
În ceea ce priveşte preferinţele de investiţii, cele mai multe femei din România au investit în acţiuni listate pe pieţele europene sau americane (70% din suma medie investită), în timp ce bărbaţii au alocat în medie 74% din portofoliul investit prin Revolut.
Femeile sunt mai interesate de fondurile monetare de piaţă (MMF), în care au investit 19% din portofoliul mediu, în timp ce bărbaţii au direcţionat 14%.
Atât femeile, cât şi bărbaţii au arătat un interes moderat faţă de investiţiile în ETF-uri, care au reprezentat 11% din suma totală investită (medie anuală în 2024). Cele mai performante au fost investiţiile făcute de femeile investitor din segmentul de vârstă 25-34 de ani (+3,2% randament mediu comparativ cu portofoliul mediu al bărbaţilor europeni care investesc cu Revolut). Chiar dacă, pe piaţa locală, domeniul investiţional rămâne unul în care bărbaţii sunt mai implicaţi decât femeile, cu un portofoliu mediu de aproape trei ori mai mare (3.800 euro vs. 1.320 euro), femeile arată un interes crescut faţă de aceste instrumente.
„Este interesant să vedem că investiţiile realizate de femei obţin performanţe superioare celor ale bărbaţilor. În principal reprezentantele Generaţiei Z sunt foarte active în acest domeniu, deoarece sunt mai educate digital şi financiar decât alte generaţii. Datele noastre din ultimii ani indică o creştere a nivelului de incluziune financiară a femeilor. Revolut susţine în mod constant această tendinţă, furnizând conţinuturi educative şi tehnologii care contribuie la transformarea femeilor în adevăraţi promotori ai finanţelor viitorului“, a declarat Rolandas Juteika, Head of Wealth and Trading (EEA) Revolut.
Clienţii din România pot investi în peste 9.000 de active financiare (titluri tranzacţionate pe bursele europene şi americane, ETF-uri, obligaţiuni corporate şi guvernamentale, fonduri de piaţă monetară), inclusiv obligaţiuni guvernamentale ale Guvernului României, direct în aplicaţie.