ZF 24

Rezolv Energy & Low Carbon semnează acorduri de finanţare de până la 291 milioane de euro pentru construirea parcului eolian VIFOR din judeţul Buzău. Consorţiul de 8 bănci este condus de Erste Group, UniCredit Group şi BERD

Rezolv Energy & Low Carbon semnează acorduri de...

Autor: Roxana Rosu

13.06.2024, 15:22 271

Rezolv Energy şi Low Carbon, prin subsidiara lor de proiect First Looks Solution, au obţinut facilităţi de împrumut de până la 291 milioane de euro pentru a sprijini construcţia Fazei 1 a parcului eolian Vifor,  proiect situat în judeţul Buzău.

Rezolv Energy este detinută de fondul britanic Actis, unul dintre cei mai importanţi investitori în energie din lume.

Consorţiul de 8 bănci care finanţează proiectul este condus de Erste Group, UniCredit Group şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, alături de International Finance Corporation (IFC), Intesa Sanpaolo Group, OTP Bank, Raiffeisen Bank International AG şi Garanti BBVA Romania.

Faza 1 a proiectului VIFOR prevede instalarea unei capacităţi de 192MW, având susţinerea financiară a 5 acorduri comerciale de achiziţie a energiei (PPA) majore. Construcţia este programată a fi finalizată în termen de 18 luni, parcul eolian urmând să devină operaţional înainte de sfârşitul anului 2025. O extindere până la 461MW este planificată să aibă loc în Faza 2.

Odată ce va fi complet operaţional, parcul din judeţul Buzău va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Proiectul va genera energie pentru a alimenta peste 270.000 de locuinţe şi va evita producerea a aproximativ 540.000 de tone de CO2e anual.  

 „Suntem încântaţi să obţinem acest sprijin din partea unui grup atât de prestigios de parteneri financiari supra-naţionali, creditori comerciali regionali şi bănci locale. Sprijinul lor este o recunoaştere a rolului vital al proiectelor de mare amploare precum VIFOR în tranziţia energetică din Europa de Sud-Est. De asemenea, este un răspuns la strategia noastră de sustenabilitate, care este concepută pentru a stabili un standard pentru dezvoltarea responsabilă a proiectelor de energie regenerabilă în această regiune, care să-i inspire şi pe alţii să ne urmeze. Acesta a fost un factor important pentru toate băncile.”, a declarat Alastair Hammond, CEO al Rezolv Energy.

Compania are peste 2GW de energie curată în curs de pregătire pentru construcţie în Europa de Sud-Est. Pe lângă parcul eolian VIFOR, printre proiectele sale se numără Dama Solar, în vestul României, care, cu o capacitate de 1 044 MW, va fi cel mai mare parc solar din Europa după ce va fi construit, parcurile eoliene Dunărea Est şi Vest de 600 MW din judeţul Constanţa şi St. George, un proiect solar de 229 MW în nord-estul Bulgariei.