ZF 24

România a „bătut“ Franţa, Germania şi Marea Britanie la numărul de farmacii raportat la numărul de locuitori şi a urcat pe locul cinci în Europa

În multe zone din Capitală, în special în zona pieţelor tradiţionale agroalimentare, sunt patru-cinci reţele de farmacii pe o rază de o sută de metri.

În multe zone din Capitală, în special în zona pieţelor tradiţionale agroalimentare, sunt patru-cinci reţele de farmacii pe o rază de o sută de metri.

Autor: Ioana David

28.10.2014, 16:29 1119

Numărul de farmacii din România s-a dublat în ultimii zece ani l Retailul de medicamente şi suplimente alimentare este o miză de 3,3 mld. euro l Discuţiile cu privire la numărul de farmacii au revenit în prim-plan anul acesta în condiţiile în care la 31 decembrie expiră criteriul demografic care reglementează piaţa în prezent.

Fiecare farmacie locală deser­veş­te în medie 2.350 de per­soane, iar cu acest nivel Ro­mâ­nia se află pe locul cinci în Europa, în faţa unor state pre­cum Germania, Fran­ţa sau Italia - ţări care nu permit existenţa lan­ţurilor de far­macii -, arată un calcul al Asociaţiei Distri­bui­to­rilor şi Retailerilor Far­ma­ceutici din România (ADRFR). În acest top România este de­vansată de Grecia, Bulgaria, Spania şi Belgia.

Datele ADRFR ( asociaţie care care citează Ministerul Sănătăţi) arată că în prezent numărul de farmacii (peste 8.000) este aproape dublu comparativ cu nivelul din 2005, când existau 4.861 de farmacii.

ADRFR reuneşte companii precum Mediplus Exim, Farmexpert DCI si Farmexim (din distribuţie) şi Sensiblu, Farmaciile Dona si Help Net (din retail).

Retailul de medicamente, ca de altfel întregul sector de medicamente, este puternic reglementat de către stat, care stabileşte prin legea farmaciei numărul de unităţi în funcţie de numărul de locuitori dintr-un oraş.

Criteriul demografic care se aplică prevede să funcţioneze o farmacie la minimum 3.000 de locuitori în Bucureşti, una la minimum 3.500 de locuitori în oraşele reşedintă de judeţ, una la minimum 4.000 de locuitori în celelalte oraşe. În mediul rural nu există limitări.

 

Cum se explică misterul creşterii numărului de farmacii

În pofida acestor reglementări, numărul de farmacii a crescut în ultimii ani din cauza unei excepţii de la acest criteriu demografic, care prevedea că se pot înfiinţa farmacii în centrele comer­cia­le de minimum 3.000 mp.

Excepţia a fost în vigoare până în 2010, însă în România au apărut peste 1.000 de farmacii în baza acesteia, ceea ce reprezintă aproape 13% din numărul total de farmacii din Ro­mânia. Iar în Capitală numărul acestora este şi mai mare. Dacă acest criteriu s-ar apli­ca în Capitală, ar trebui să existe doar 670 de farmacii, însă în realitate numărul acestora se apropie de 1.000, adică cu 44% mai mult, mai arată datele ARDFR.

Toate aceste farmacii îşi dispută vân­zări de peste 3 mld. euro, atât de me­dicamente, cât şi de suplimente alimen­tare, cosmetice, dispozitive medicale şi alte produse. În condiţiile în care piaţa de medicamente a bătut pasul pe loc, iar numărul de farmacii a crescut, şi vân­zările pe farmacie s-au redus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO