ZF 24

România a fost inclusă în cel mai HOT acronim de investiţii de la Londra: NIROPA

România a fost inclusă în cel mai HOT acronim de...

Autor: Cristian Hostiuc

24.06.2014, 19:29 3892

România a fost inclusă într-un nou acronim de "vânzătorii de acţiuni", ca o   modalitate de marketing prin care se încearcă promovarea unor noi pieţe în   rândul propriilor investitori, despre care se poate vinde o poveste astfel încât   să atraga interesul şi banii fondurilor de investiţii.    NIROPA include pieţele  din Nigeria, România şi Pakistan.  

În ultimul deceniu, au făcut carieră câteva acronime care au stat pe buzele   investitorilor o bună perioadă de timp. Cel mai cunoscut acronim este BRIC   (Brazilia, Rusia, India, China), inventat şi promovat acum un deceniu deJim O'Neill,la vremea respectivă economist al puternicei băncii de investiţii Goldman Sachs. Ulterior, în BRIC a intrat şi Africa   de Sud, rezultând BRICS.  În criză, a apărut acronimul PIIGS, care include pieţele financiare din   Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania, exact pieţele europene care au   fost cele mai lovite.  

În ultima lună, numele României a început să fie destul de menţionat în   cercurile financiare de la Londra şi New York. Acest lucru a dus la înghiţirea   de către investitori a ofertei de acţiuni lansată de Electrica, care va atrage   aproape 500 de milioane de euro, la care s-a adăugat şi o ofertă de acţiuni   lansată de Fondul Proprietatea pentru Romgaz, unde s-au plasat 200 de   milioane de dolari pentru un pachet de 4,99% din capital.  

Săptămâna trecută, oficiali Electrica plus brokerii de la  Citi, BRD-SocGen,   Raiffeisen şi Suisse Capital, care intermediază cea mai mare ofertă de acţ  iuni făcută până în prezent de o companie din România au fost la Londra   pentru a sta faţă în faţă cu investitorii străini.  În acest moment România este considerată o piaţă de frontieră, unde pot   investi numai o anumită clasă de investitori, cei care au restricţii mai puţine şi   îşi asumă un risc mai mare.  Oficialii pieţei de capital din România plus Fondul Proprietatea, unde   principalul acţionar este fondul american Elliott, încearcă să introducă piaţa   românească în categoria "emerging markets", ceea ce ar însemna  creşterea   numărului de investitori străini care ar putea să se uite către Bucureşti.  

Cititi si

Bursa românească pierde zeci de miliarde de euro pentru că e „piaţă de frontieră“

Includerea în indicele MSCI ar fi ceva extraordinar pentru bursa de la   Bucureşti, aşa cum includerea în 2013 a titlurilor de stat româneşti în lei şi valută în indicii globali ai JP Morgan şi Barclays a dus la atragerea unor investiţii de câteva miliarde de euro şi dolari în bondurile româneşti. Acest interes a dus şi la scăderea dobânzilor pentru titlurile româneşti, atât pentru cele emise în lei, de la 6,5% la 3-4%, cât şi pentru cele emise în dolari sau euro. Scăderea dobânzilor, de fapt a randamentului, înseamnă creşterea preţului titlurilor.

Analiştii se aşteaptă ca acelaşi lucru să se întâmple şi pe piaţa de acţiuni, dacă România ar fi inclusă în indicele MSCI.  Dincolo de interesul pentru Electrica şi Romgaz, în ultimele zile acţiunile   Petrom au crescut cu aproape 5%, pe piaţa de la Bucureşti căutându-se   pachete importante de acţiuni. Petrom este cea mai mare companie de la  Bursă, care ar îndeplini toate criteriile pentru a fi incluse în portofoliile tuturor   investitorilor din lume.

Problema Petrom este că are un număr limitat de acţ  iuni tranzacţionate, ceea ce înseamnă că cine vrea să cumpere pachete mai   importante trebuie să plătească un preţ mai mare.  Pieţele financiare aşteptau în această primăvară ca Fondul Proprietatea,   care deţine aproape 10% din Petrom, să iasă la vânzare cu un pachet de 5%   din acţiuni.

În acest moment, capitalizarea Petrom a ajuns la 6 miliarde de   euro, ceea ce înseamnă că 5% înseamnă 300 de milioane de euro, o sumă   care ar satisface destul de mulţi investitori.  Din păcate, piaţa bursieră din România nu poate oferi marilor fonduri de   investiţii foarte multe companii şi acţiuni interesante, cu toate că există o   cerere destul de mare.  Bursa de la Bucureşti încă nu şi-a revenit după scăderea din criză, fiind la un   minim de aproape 40% faţă de valorile acţiunilor din 2007. În schimb, cele   mai mari pieţe bursiere din lume sunt la noi maxime istorice, având în vedere   că banii-dolari, euro, yeni -sunt foarte ieftini şi nimeni nu se mai mulţumeşte   cu o dobândă de 1% dată de bancă.

La finalul acestei săptămâni, Fondul Proprietatea organzează la Mamaia întâlnirea semestrială cu investitorii, ceea ce a suscitat un interes destul de ridicat, fiind aşteptaţi şi analişti care până acum nu au urmărit România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO