ZF 24

România a primit de la CE rambursări de 565 mil.euro în acest an, din care jumătate pentru transport

România a primit de la CE rambursări de 565 mil.euro...

Autor: Raluca Ghinea

09.03.2015, 10:33 173

"România a încasat în acest an peste 565 milioane de euro de la Comisia Europeană. În luna februarie, ţării noastre i-au fost rambursate fonduri în valoare de peste 460 milioane de euro, iar în primele zile din luna martie i-au fost rambursate alte fonduri în valoare de aproximativ 104 milioane de euro", a declarat într-un comunicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Din totalul sumei rambursate, 299 milioane euro au fost destinaţi Programului Operaţional Sectorial Transport (POST) şi circa 158 milioane de euro au mers către programul de dezvotare a resurselor umane (POSDRU). De alte 80 milioane euro a beneficiat Programul Operaţional Regional (POR), pentru asistenţă tehnică (POAT) au fost rambursaţi 17 milioane euro, iar 12 milioane au vizat Programul Operaţional Sectorial Mediu (POSM).

Astfel, rata de absorbţie a fondurilor europene este în prezent de peste 52%.

Teodorovici estimează că nivelul acesteia va ajunge la circa 80% la finele anului, datorită măsurilor implementate din 2013 şi care vor fi continuate în acest an, ultimul în care România poate cheltui fondurile alocate de UE pentru perioada de programare 2007-2013.

Pentru perioada de programare 2014-2020, România va beneficia de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

Programul cu cea mai mare alocare este Programul Operaţional Infrastructură Mare - 9,41 miliarde de euro. Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală are alocate 8 miliarde de euro, iar Programul Operaţional Regional, 6,7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO