România ocupă locul 61 din 90 într-un top mondial al capacităţii statelor de a face faţă şi a se adapta schimbărilor şi se remarcă prin decalajul mare dintre rezistenţa populaţiei şi cea a companiilor şi guvernului.
„Niciun guvern, nicio afacere sau societate nu este imună la schimbare. Fie că este vorba de şocuri negative pe termen scurt precum dezastrele naturale sau instabilitate socială, fie că e vorba de oportunităţi de schimbare pe termen lung şi riscuri precum tehnologiile sau creşterea şi competiţia de pe pieţele emergente, singura certitudine sunt presiunile care produc schimbări, sunt tot mai multe şi ne afectează pe toţi“, se arată în comentariile care însoţesc clasamentul, realizat de KPMG.
Firma de cercetare a pieţei notează că felul în care o ţară răspunde la schimbare, o anticipează, o atenuează, se dezvoltă şi profită de aceasta are un impact semnificativ asupra capacităţii de a obţine creştere economică sustenabilă şi asupra modului în care bunăstarea este răspândită în rândul oamenilor. La realizarea clasamentului, KPMG a folosit un indicator bazat pe capacităţile de a face faţă schimbărilor negative sau de a folosi oportunităţile oferite de schimbări ale companiilor, atât de stat cât şi private, ale guvernului şi instituţiilor publice şi ale cetăţenilor şi societăţii civile. După primul şi al doilea criteriu, România ocupă locurile 71, respectiv 73, iar în funcţie de ultimul, cel al capacităţilor societăţii civile, locul 39.
Din analiza clasamentului, firma de cercetare a dedus că nivelul venitului per capita al unei ţări şi rezistenţa la schimbare sunt strâns legate, că stadiul de dezvoltare influenţează capacitatea de a răspunde şocurilor bruşte şi că statele afectate cel mai mult de conflicte şi instabilitate politică sau de guverne şi societăţi civile slabe sunt cel mai puţin capabile să facă faţă şocurilor bruşte.
Pe primele locuri se plasează Singapore, Suedia şi Qatar, iar pe ultimele Venezuela, Congo şi Afganistan. Dintre statele vecine României, singurul prezent este Polonia, pe locul 24.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.10.2013
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels