ZF 24

România, în ultima treime a unui top al statelor lumii după capacitatea de a face faţă schimbării

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

20.10.2013, 20:57 559

România ocupă locul 61 din 90 într-un top mondial al capacităţii statelor de a face faţă şi a se adapta schimbărilor şi se remarcă prin decalajul mare dintre re­zis­tenţa populaţiei şi cea a companiilor şi guvernului.

„Niciun guvern, nicio afacere sau societate nu este imună la schimbare. Fie că este vorba de şocuri negative pe termen scurt precum de­zastrele naturale sau insta­bilitate socială, fie că e vorba de opor­tunităţi de schimbare pe termen lung şi riscuri precum tehnologiile sau creşterea şi competiţia de pe pieţele emergente, singura certitudine sunt presiunile care produc schimbări, sunt tot mai multe şi ne afectează pe toţi“, se arată în comentariile care însoţesc clasamentul, realizat de KPMG.

Firma de cercetare a pieţei notează că felul în care o ţară răspunde la schimbare, o anticipează, o atenuează, se dezvoltă şi profită de aceasta are un impact semnificativ asupra capacităţii de a obţine creştere economică sustenabilă şi asupra modului în care bunăstarea este răspândită în rândul oamenilor. La realizarea clasamentului, KPMG a folosit un indicator bazat pe capa­cităţile de a face faţă schimbărilor ne­gative sau de a folosi oportunităţile oferite de schimbări ale com­paniilor, atât de stat cât şi private, ale guvernului şi instituţiilor publice şi ale cetă­ţenilor şi societăţii civile. După primul şi al doilea criteriu, Ro­mânia ocupă locurile 71, respectiv 73, iar în funcţie de ultimul, cel al ca­pacităţilor societăţii civile, locul 39.

Din analiza clasamentului, firma de cercetare a dedus că nivelul venitului per capita al unei ţări şi rezistenţa la schimbare sunt strâns legate, că stadiul de dezvoltare influen­ţează capa­citatea de a răspunde şocurilor bruşte şi că statele afectate cel mai mult de conflicte şi instabilitate politică sau de guverne şi societăţi civile slabe sunt cel mai puţin capabile să facă faţă şocurilor bruşte.

Pe primele locuri se plasează Singapore, Suedia şi Qatar, iar pe ultimele Ve­nezuela, Congo şi Afganistan. Dintre statele vecine României, singurul prezent este Polonia, pe locul 24.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO