ZF 24

România, locul 10 în lume la capacitatea turbinelor eoliene instalate anul trecut. China şi USA domină piaţa globală a vântului

România, locul 10 în lume la capacitatea turbinelor...

Autor: Roxana Petrescu

05.05.2013, 12:52 2975

România a ocupat anul trecut locul zece la nivel global în funcţie de capacitatea parcurilor eoliene puse în funcţiune, arată statisticile publicate de Asociaţia Europeană a Energiei Eoliene.

Potrivit acestei surse, piaţa locală a avut o pondere de 2,1% din totalul capacităţilor eoliene puse în funcţiune în 2012, cu un total de 923 de MW.

În bani, această capacitate reprezintă investiţii de circa 1,4 miliarde de euro.

Liderii globali sunt China, SUA şi Germania. Astfel, în China au fost puse în funcţiune eoliene cu o capacitate de 13.200 de MW, aproape cât are tot sistemul energetic de producţie din România, ceea ce înseamnă investiţii de aproape 20 de miliarde de euro.

SUA a fost aproape cu o capacitate instalată de 13.124 de MW, cele două economii având circa 60% din toate eolienele montate anul trecut în lume.

Germania ocupă al treilea loc în acest clasament cu o putere nouă instalată în eoliene de 2.439 de MW, ceea ce înseamnă investiţii de circa 3,6 miliarde de euro.

De obicei, pentru a monta un MW într-un parc eolian sunt necesare fonduri de 1,5 milioane de euro.

Următoarele clasate sunt India (2.336 MW), Marea Britanie (1.897 MW), Italia (1.273 MW), Spania (1.122 MW), Brazilia (1.077 MW), Canada (935 MW) şi România cu 923 de MW.

Revenind la piaţa locală, în acest moment România are parcuri eoliene montate de circa 2.100 de MW, după investiţii de peste 3 miliarde de euro.

În total, în acest moment în România există 25 de mari parcuri eoliene care intră în responsabilitatea dispecerului energetic, adică răspund la comenzile acestuia în vederea funcţionării în condiţii de siguranţă a sistemului, cu o capacitate totală de aproape 1.900 MW. Pe lângă aceste mari proiecte, mai sunt o serie de parcuri de mici dimensiuni, care nu intră sub controlul dispecerului energetic naţional, a căror capacitate este de peste 200 MW, potrivit datelor publicate de Transelectrica pe data de 01.04.2013.

Cei mai puternici investitori în acest domeniu sunt cehii de la CEZ, italienii de la Enel şi Energias de Portugal.

Oamenii din industrie spun însă că tot avansul înregistrat de România în ultimii trei ani de zile în sectorul eolienelor este ameninţat de modificările care ar urmă să fie aplicate actualei scheme de sprijin. Această schemă este considerată de autorităţile locale ca fiind prea generoasă şi cu un impact semnificativ asupra industriei care se confruntă costuri mai mari la energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO