ZF 24

România rămâne lider în UE la forţa de muncă ocupată în agricultură

România rămâne lider în UE la forţa de muncă...

Autor: Roana Rotaru

10.02.2016, 00:07 1895

Populaţia ocupată in agricultură în România era de 2,68 milioane de persoane si reprezenta în jur de 29% din totalul populaţiei ocupate, în 2012, conform unei statistici INS.

Forţa de muncă ocupată din agricultura românească a scăzut cu 890 mii de persoane faţă de anul 2000, când ocupa o pondere de 41% din totalul populaţiei ocupate, însă faţă de anii 1980 sau 1989 am rămas practic constanti ca pondere din totalul populaţiei  ocupate.

„Aderarea la UE a dus la circulaţia liberă a persoanelor şi ulterior la liberalizarea pieţei muncii din toate ţările europene.

Migraţia a jucat un rol important în această scă­dere. România în 2005 în­registra o popu­latie de 21,3 mi­lioane de locuitori, iar în 2015 apro­xi­mativ 19 milioane  locui­tori. Migraţia a două milioane de locuitori s-a făcut re­simţită şi în forţa de muncă din agricultură, care s-a înjumătăţit“, spune Cristian-Andrei Panţir, marketing ma­nager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Adecco România. El spune că un alt motiv al declinului ar fi mecanizarea continuă a agri­cul­turii şi comasarea suprafeţelor agricole exploatabile. „Practic s-a ajuns ca un număr mai mic de oameni să gestioneze suprafeţe mai mari.“

Citiţi în ediţia de mâine o analiză privind populaţia ocupată în agricultură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO