ZF 24

Romania renunta la un acord cu SUA privind energia nucleara pentru a respecta prevederile UE

14.01.2008, 16:06 20

Romania va renunta la un acord cu Statele Unite ale Americii in privinta utilizarii pasnice a energiei nucleare intrucat prin acceptarea, la 1 ianuarie 2007, ca membru al Uniunii Europeane (UE) este obligata sa respecte, in primul rand, legislatia comunitara, informeaza Mediafax.

Acordul cu SUA se refera la transferul de informatii privind dezvoltarea, proiectarea, construirea, functionarea si intretinerea reactorilor nucleari, folosirea materialelor nucleare in cercetari din domeniile fizicii, biologiei, medicinei, agriculturii si industriei, securitatea si mediul inconjurator.

Odata cu acceptarea in Uniunea Europeana, Romania a devenit membru al Comunitatii Europene pentru Energie Atomica (Euratom), care are in vigoare cu SUA un acord similar.

Acordul Euratom-SUA a fost semnat in 1995 si a fost publicat in Jurnalul Oficial al UE in1996.

Statutul de membru al UE obliga Romania sa inceteze valabilitatea acordului cu SUA. In caz contrar, UE ar putea declansa procedura de infringment impotriva Romaniei.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO