ZF 24

România are o şansă istorică să crească după 30 de ani de dezechilibre. Avem resurse interne, avem oameni, avem companii, avem experienţă, putem să ne revenim şi să creştem împreună. Putem să ieşim mai puternici după această criză

Conferinţa ZF/BT/ Scandia Food: Cum trecem împreună criza? Hai alături de noi!

 România are o şansă istorică să crească după 30...

♦ Avem nevoie să fim lăsaţi să muncim  

♦ Avem nevoie de lideri mai mult ca niciodată

♦ Avem nevoie de câteva proiecte economice majore

♦ Avem nevoie de unitate, trebuie să lucrăm împreună. Să nu lăsăm să se rupă lanţurile valorice

♦ Avem nevoie să consumăm produse locale

♦ Avem nevoie să mizăm pe cărţile pe care le avem, pentru că România are nişte atuuri pe care trebuie să le folosească: resurse naturale, populaţie tânără, tradiţie în industrie, în agricultură, industrie alimentară, plus dezvoltarea din zona IT&C.

Criza economică generată de pan­de­mia de Covid-19 poate repre­zenta o oportunitate pentru România, care, după 30 de ani de dez­echi­libre, ar putea să folosească resur­se­le pe care le deţine pentru a găsi soluţii de spri­jin şi relansare a economiei româneşti, au spus speakerii prezenţi în cadrul celei mai mari video­con­ferinţe pentru antreprenori “Cum trecem îm­preună criza“, organizată ieri de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania alături de Scandia Food.

„România poate să transforme această criză într-o oportunitate de relansare a investiţiilor pu­bli­ce în zone cheie precum sistemul de sănătate, edu­caţie, infrastructură. Sistemul bancar dispune de resurse pentru a le susţine“, a spus Omer Tetik, CEO Banca Transilvania. El consideră că în aceste momente antre­pre­norii trebuie să ia în calcul şi impactul pe care alte in­dustrii sau sectoare de activitate îl pot avea în do­meniile care astăzi sunt pilonul economiei. „Fieca­re se gândeşte la busi­nessul lui, la sectorul lui, dar nu văd o discuţie unde să se facă legătura cu alte sectoare. Să se pună problema «Sectorul meu ce impact are asupra altora sau ce alte sec­toa­re au impact asupra domeniului în care activez eu?».“

La rândul său, Tiberiu Moisă, director general adjunct Mid Corporate şi IMM în cadrul Băncii Transilvania, consideră că perioada de dinainte de februarie 2020 nu era cea mai sustenabilă pentru economia românească, în condiţiile în care impor­tu­rile sunt mai mari decât exporturile, România are deficit în industria alimentară, nu consumă din producţie internă nici în sectoarele care ar trebui să fie dominante româneşti.

„Nu tot ce se întâmplă în acest moment, chiar da­că situaţia de acum este foarte dură, este negativ pentru economie. Dacă reuşim să ne întoarcem ochii de la zbaterea pe care o are antreprenorul la nivel micro şi să ne uităm la nivelul macro, am pu­tea să vedem o oportunitate istorică pentru economia românească“, a spus Tiberiu Moisă.

Silviu Stratulat, avocat în cadrul casei de avocatură Stratulat Albulescu, spune că în această pe­rioadă este nevoie de investiţii publice, idee sus­ţinută şi de Cristian Erbaşu, proprietar Construcţii Erbaşu şi vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

Astfel, Cristian Erbaşu spune că pe perioada cri­zei este important ca domeniul construcţiilor să nu îşi întrerupă activitatea, deoarece acest sector reprezintă una dintre sursele care rotesc motoarele de repornire a economiei. „Investiţiile trebuie să sca­dă cât mai puţin posibil. Proiectele de dez­vol­ta­re trebuie să fie sursa de repornire a economiei, dacă acestea se închid, pe orizontală sunt afectate mul­te alte activităţi. Chiar şi sectorul serviciilor, dacă vrem să îşi revină, avem nevoie ca unităţile de pro­ducţie să diminueze ritmul cât mai puţin po­sibil. Servicile vor fi revitalizate doar dacă există producţie“, a spus Cristian Erbaşu.

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: Aşteptăm o revenire destul de bună în al doilea semestru al anului.

Tiberiu Moisa, director general adjunct Mid Corporate şi IMM, Banca Transilvania: Avem nevoie să depăşim perioada de a înţelege unde ne aflăm în acest moment.

Andrei Ursulescu, director general Scandia Food: Criza poate deveni o oportunitate de achiziţii şi extindere.

Ioan Popa, director general Transavia: Economia trebuie repornită cu orice risc.

Loredana Apreutese, director general International Alexander: Trebuie să fim atenţi la tot ceea ce înseamnă cheltuieli.

Rucsandra Hurezeanu, fondator Ivatherm: Avem nevoie de infrastructură, investiţii, digitalizarea spaţiului public.

Speranţa Munteanu, senior advisor KPMG: Mediul economic în această perioadă să evite cu toate puterile ideea de insolvenţă.

Călin Costinaş, Deputy CEO Profi: Economia nu poate fi restartată dacă vom importa în continuare foarte multe produse.

Cristian Erbaşu, proprietar Construcţii Erbaşu şi vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC): Serviciile vor fi revitalizate doar dacă există producţie.

Ioan Filip, fondator Taparo: Trebuie să existe măsuri guvernamentale şi legislative pentru toate companiile.

Iulian Stanciu, CEO eMAG: E important să ne uităm la viitor, să pariem pe domenii care pot aduce valoare adăugată mare.

Şerban Radu, proprietar librăriile Cărtureşti: Trebuie să realizăm că România este în mâinile fiecăruia dintre noi.

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie BNR: Lansarea economiei vine dinspre antreprenori şi mediul privat, iar noi suntem acolo să ajutăm.

Andrei Cionca, CEO Impetum Group: Să continuăm investiţiile şi să avem încredere, iar aterizarea va fi una mai lină.

Silviu Stratulat, avocat Stratulat Albulescu: România trebuie să stimuleze investiţiile în infrastructură.

Citiţi AICI ediţia ZF E-paper de MIERCURI

Dan Mitrea, fondator Neuroaxis: Statul trebuie să aibă încredere în centrele medicale private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels