ZF 24

Românii au pus la păstrare economii de 1,4 mld. lei în fonduri mutuale în patru luni

Românii au pus la păstrare economii de 1,4 mld. lei în...

Autor: Roxana Pricop

20.05.2014, 19:13 186

Fondurile mutuale au atras subscrieri nete de 215 milioane de lei de la investitori în luna aprilie, sub volumele din primele trei luni ale anului, când media lunară a sub­scrierilor nete făcute de investitori a fost de aproape 400 milioane de lei, potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri.

Cele 69 de fonduri mutuale active pe piaţa locală au încheiat luna aprilie cu active nete totale de 14,620 miliarde de lei, în creştere cu 12,5% faţă de începutul anului. Cea mai mare parte a avansului activelor nete a fost generată de sumele mari de bani atrase de la investitori, în cuantum total de peste 1,4 miliarde de lei în primele patru luni. În luna aprilie, cele 215 milioane de lei atrase de la investitori au alimentat în principal conturile fondurilor mutuale cu strategii conservatoare de investiţii.

Mai exact, BT Obligaţiuni, fond administrat de societatea BT Asset Management, a atras 67 milioane de lei de la investitori, luând primul loc pe podiumul celor mai bine vândute fonduri mutuale şi devansând astfel Erste Bond Flexible, cel mai mare fond mutual, cu active în gestiune de 6,123 miliarde de lei, care în luna aprilie a atras 65,7 milioane de lei. Sume importante de bani au intrat şi în conturile fondurilor cu strategii conservatoare Raiffeisen Ron Plus (41 mil. lei), Erste Bond Flexible România Euro (33 mil. lei) şi BT Obligaţiuni euro (15,4 mil. lei).

Fondurile de acţiuni au atras 7,8 milioane de lei de la investitori în luna aprilie, semn timid că au reînceput să devină atractive. Suma atrasă de fondurile de acţiuni în primele patru luni urcă astfel la 22,8 milioane de lei. Din cauza crizei financiare şi a apetitului redus pentru risc, fondurile de acţiuni au ajuns în prezent un fel de cenuşărese, cu active în gestiune de doar 209 milioane de lei, faţă de 380 milioane de lei cât aveau în gestiune în 2007, înainte de declanşarea crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO