ZF 24

Românii cheltuie 50 de milioane de euro anual pe bijuterii şi ceasuri de lux

Românii cheltuie 50 de milioane de euro anual pe...

Autor: Cristina Rosca

24.04.2016, 09:53 1028
Românii au cheltuit anul trecut circa 230 mil. lei (50 mil. euro) pe ceasuri şi bijuterii de lux, piaţa fiind în relativă stagnare în ultimii ani, arată datele companiei de cercetare Euromonitor.
 
Mai mult, nici în acest an nu se aş­teaptă o evoluţie spectaculoasă, analiş­tii de la Euromonitor a­vând estimat un a­vans modest de 1,5%.
 
Piaţa de lux, indiferent de segmentul său, a fost puternic afectată de criză, mai ales în ultimii ani, când ofensiva DNA a redus paleta de clienţi disponibili.
 
Mai mult, în România, spre deosebire de alte pieţe din Europa sau din Asia, vânzările de pe piaţa locală de lux sunt realizate aproape exclusiv de români, numărul turiştilor care fac astfel de achiziţii fiind foarte mic.
 
De altfel, pe piaţa turismului mondial România este aproape inexistentă, abia în ultimii ani începând să se dezvolte atât turismul de business, cât şi cel de leisure. În acest context, retailerii de ceasuri şi bijuterii s-au înghesuit fie în galeriile comerciale şi la parterul hotelurilor de cinci stele, fie pe străzile de shopping ale ţării (în special ale Bucureştiului). În ultimii ani însă, şi mallurile din Bucureşti şi provincie au ajuns pe radarele acestor jucă­tori în contextul în care în România 99% din shopping se face la mall.
 
Un alt factor care influenţează piaţa de profil este faptul că mulţi dintre români merg în străinătate şi îşi fac acolo cumpă­răturile mai degrabă decât să facă shopping local.
 
Printre cei mai importanţi jucători pe segmentul bijuteriilor şi ceasurilor de lux sunt lanţurile Cellini şi B&B. Acestora li se adaugă magazine monobrand sau multibrand mai mici şi jucători locali.
 
Piaţa de bijuterii şi ceasuri de lux este doar un segment al întregii pieţe a luxului, evaluată de Euromonitor la 1,9 mld. lei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO