ZF 24

Românii îi încalţă cu pantofi scumpi din piele pe italieni şi pe nemţi, dar poartă chinezării din plastic şi material textil de nici 5 dolari perechea

Autor: Cristina Roşca

05.05.2014, 14:27 3166

Aproximativ şapte din zece perechi de pantofi importaţi de români sunt din material textil, cauciuc sau plastic, în timp ce doar una din zece perechi este de piele. Astfel, românii se încalţă în principal (70% din totalul importurilor de profil) cu produse „made in China“, al căror preţ este de câţiva dolari. La polul opus, România exportă în principal produse din piele (69% din total), cu un preţ de peste 23 de dolari perechea, pantofii produşi local fiind printre cei mai scumpi din lume.

„România este unul dintre marii producători de pantofi, aici având fabrici companii din Italia, Germania, Olan­da sau Spania care iniţial făceau încăl­ţă­minte în sistem de lohn, iar mai apoi au decis să îşi deschidă unităţi de producţie proprii. Astfel, cred că mai bine din 70% din producţie este reprezentată de produse din piele“, spune Dan Pavel, acţio­narul majoritar al retailerului de încălţăminte Ben­ve­nuti, unul dintre cei mai im­portanţi din România după cifra de afaceri. Cea mai mare parte a produselor iau drumul exportului şi doar o pondere mică rămâne în România.

La polul opus, multe firme româneşti din retailul de profil aleg să importe din Orientul Îndepărtat încălţăminte ieftină din înlocuitor de piele, explică el. „În ceea ce priveşte retailul local, principala explicaţie pentru care se cumpără în special produse ieftine este puterea mică de cumpărare“, adaugă Dan Pavel. În cazul Benvenuti, companie care se adresează per­soanelor cu venituri medii şi peste medie, cea mai mare parte a furnizorilor sunt italieni. O parte dintre aceştia au fabrici chiar pe piaţa locală.

România se află pe poziţia a patra în lume după preţul pantofilor realizaţi, fiind precedată doar de economii occidentale, puternice, care sunt totodată mari nume în industria de încălţăminte, cum este cazul Italiei, Portugaliei şi Franţei. Astfel, o pereche de pantofi made in Italia costă la ieşirea din ţara de provenienţă 45,8 dolari, faţă de circa 30 de dolari în Portugalia şi Franţa şi 23,4 dolari în România. Odată ajunşi pe rafturi, pantofii vor avea preţuri de câteva ori mai mari.

Aceste date poziţionează România în topul celor mai cunoscuţi produ­cători de pantofi din lume, pe piaţa locală fiind realizate multe dintre încălţările celor mai celebre branduri din lume. Spre exemplu, compania cu acţionariat italian Bihore din Oradea realizează în România anual 1,1 milioane de perechi de pantofi cu preţuri medii şi mari, iar 90% dintre aceştia iau drumul exportului. Astfel, pantofii realizaţi în judeţul Bihor ajung pe rafturile magazinelor Deichmann, Wortmann sau Humanic. De ase­menea, grupuri internaţionale precum Ara sau Rieker şi-au deschis fabrici local unde produc în special încălţăminte din piele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO