ZF 24

Românii strâng din dinţi în faţa taxelor, preţurilor la benzină şi a ratelor şi pun deoparte 2 miliarde de euro pe an

Românii strâng din dinţi în faţa taxelor,...

Autor: Sorin Pâslaru

01.05.2014, 00:08 1744

Se discută mult de ce nu îşi revine consumul în România, deşi avem creştere economică, iar situaţia macro este stabilă în ultimii trei ani.

Însă o perspectivă a evoluţiei depozitelor populaţiei ne arată că oamenii pun deoparte astăzi circa 10% din ceea ce câştigă, în medie, temători după criza devastatoare din 2009.

Astfel, din decembrie 2008 şi până în prezent, depozitele totale ale populaţiei au crescut de la 83 miliarde de lei la 130 de miliarde de euro, deci cu 8-9 miliarde de lei pe an (2 mld. euro) şi  50 de miliarde de lei (12 miliarde de euro) în total.

12 miliarde de euro înseamnă jumătate din masa salarială netă anuală plătită în România celor 4,5 milioane de salariaţi. Rezultă că stagnarea consumului este o problemă de încredere. Oamenii nu au încredere că este cazul să investească, să-şi cumpere maşini, case şi bunuri de larg consum şi economisesc sumele suplimentare câştigate sau o porţiune mai mare din ceea ce câştigă.

Sigur, comportamentul de economisire este corelat cu nivelul câştigului, dar, aşa cum scăderea TVA a arătat, cei care au venituri până în medie şi în jurul mediei determină atât nivelul consumului, cât şi al economisirii.

Majorarea TVA a „rupt“ din disponibilul de consum pentru toţi angajaţii, indiferent de nivelul salarizării. La fel ca şi noua taxă pe benzină, care ia bani din buzunarele tuturor, indiferent de nivelul veniturilor.

Acestea sunt cele mai nocive forme de impozitare, pentru că drenează din economie bani de la toată lumea, indiferent de nivelul de venit. Astfel, funcţia impozitului de a determina o acţiune economică, deci capacitatea statului ca prin nivelul fiscalităţii să orienteze investiţiile sau să corecteze aşa-numitele „eşecuri ale pieţei“, este complet anulată.

Creşterea gradului de economisire, a sumelor nete în depozitele totale ale populaţiei de la an la an, într-o perioadă când salariaţii au fost agresaţi de creşteri de taxe, de tăieri ale salariilor care au acţionat şi la stat, şi la privat, de dublarea preţului la benzină şi de creşterea cu 50% a tarifelor de energie electrică şi de gaz, arată cât de pregătit să sufere este poporul român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO