ZF 24

Rubla o ia din nou la vale după avertismentul S&P privind trimiterea Rusiei în "junk"

Rubla o ia din nou la vale după avertismentul S&P...

Autor: Florentina Dragu

24.12.2014, 17:02 526

Moneda naţională a Rusiei a scăzut cu până la 1,8% faţă de dolar după ce S&P a anunţat că există cel puţin 50% şanse ca ratingul ţării să fie coborât la categoria "junk" în următoarele 90 de zile.

Puţin după ora 14:00 (ora României), rubla se tranzacţiona la 54,52 unităţi pentru un dolar, în urcare cu 0,2% faţă de închiderea de marţi.

Revenirea rublei din ultima săptămână, după minimul absolut de 80,1 unităţi pentru un dolar atins în data de 16 decembrie, ar putea fi periclitată în urma avertismentului S&P. Rubla a câştigat nu mai puţin de 13% în ultimele trei zile, ajutată de măsurile băncii centrale şi de decizia autorităţilor să plafoneze deţinerile în valută ale marilor exportatori cu capital de stat, inclusiv gigantul Gazprom.

"Anunţul S&P a transmis un semnal negativ în piaţă. Agenţia de evaluare nu putea să ignore deprecierea substanţială a rublei", a declarat Andrei Verkholantsev, şeful departamentului de cercetare al Kapital Asset Management din Moscova.

Potrivit lui Evgeny Loktyukhov, analist al băncii ruse Promsvyazbank, deprecierea rublei va continua şi în 2015, pe fondul sancţiunilor impuse de statele din Vest şi a mediului economic dificil, în contextul în care Rusia ar putea intra anul viitor în recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO