ZF 24

Rusia a închis robinetul: Gazprom întrerupe furnizarea de gaze către Orsted din Danemarca şi Shell Energy din Germania

Rusia a închis robinetul: Gazprom întrerupe furnizarea...

Autor: Mediafax

01.06.2022, 16:43 128

Producătorul rus de gaze Gazprom a întrerupt livrările de gaze către compania daneză Orsted şi către Shell Energy pentru contractul de furnizare de gaze în Germania, invocând neefectuarea plăţilor în ruble de către aceste companii, scrie Reuters.

Gazprom a întrerupt deja livrările către traderul olandez de gaze GasTerra, precum şi către Bulgaria, Polonia şi Finlanda, după ce acestea au refuzat să plătească gazul în ruble ruseşti, aşa cum a cerut Moscova ca răspuns la sancţiunile occidentale.

Companii germane, italiene şi franceze au declarat că se vor angaja în schema de plată a Moscovei pentru a se asigura că pot menţine livrările.

Bundesnetzagentur, autoritatea de reglementare a reţelelor din Germania, a declarat miercuri că Shell Europe aduce doar volume mici de gaze, care ar putea fi obţinute de la alte părţi.

Fluxul de gaze naturale către Danemarca prin Germania a rămas stabil miercuri, au arătat datele operatorului danez de sistem Energinet.

Nu există o conductă de gaze direct din Rusia către Danemarca, iar cumpărătorii danezi au opţiunea de a cumpăra din alte surse decât Gazprom, a declarat Agenţia daneză pentru energie.

Furnizarea de gaze prin Ucraina, o rută cheie de export a Gazprom către Europa, a continuat miercuri la 41,2 milioane de metri cubi, în uşoară scădere faţă de volumele de marţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO