ZF 24

Rusia neagă faptul că nu şi-a plătit obligaţiunile. Oficialii Moscovei susţin că sancţiunile care blochează îndeplinirea plăţilor îi fac vinovaţi doar pe occidentali

Rusia neagă faptul că nu şi-a plătit obligaţiunile....

Autor: Andrei Şerbănescu

28.06.2022, 14:06 1249

Rusia a negat luni că nu şi-a îndeplinit obligaţiile datoriei externe, spunând că sancţiunile care blochează plăţile nu fac parte din problemele statului, singurii vinovaţi pentru situaţia în cauză fiind occidentalii, a raportat Business Insider.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova a efectuat cu succes plăţile obligaţiunilor scadente în mai.

Duminică, ţara a ratat termenul limită de a plăti dobânzile de 100 de milioane de dolari, în urma depăşirii unei perioade de graţie de 30 de zile de la data scadentă de 27 mai.

Moscova a declarat că a trimis plăţile către Depozitarul Naţional al Decontărilor din ţară, a informat Reuters săptămâna trecută. Dar acordurile obligaţiunilor nu permit plăţile în ruble, ceea ce înseamnă că acestea nu au putut fi încasate. Datoria Rusiei se ridică la 40 de miliarde de dolari.

Sancţiunile au izolat Rusia de comunitatea bancară globală, cea mai recentă lovitură venind duminică, când Marea Britanie, Canada, Japonia şi SUA au anunţat interzicerea comună a noilor importuri de aur rusesc.

Dar Moscova susţine că are fonduri pentru a-şi îndeplini obligaţiile, chiar dacă sancţiunile au îngheţat active de rezervă în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, inclusiv aur.

Unii oficiali occidentali au sugerat că activele ruseşti îngheţate ar putea fi folosite pentru a ajuta Ucraina. Dar Kremlinul şi-a reiterat luni poziţia împotriva acestei noţiuni.

„Rezervele noastre sunt blocate ilegal şi toate încercările de a folosi aceste rezerve vor fi, de asemenea, ilegale şi ar echivala cu un furt total”, a declarat Peskov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO