ZF 24

Rusia ţine Germania în şah: Reducerea aprovizionării cu combustibil rusesc forţează prima economie a Europei să stingă luminile şi să limiteze încălzirea locuinţelor

Rusia ţine Germania în şah: Reducerea aprovizionării...

Autor: Andrei Şerbănescu

29.07.2022, 11:22 163

Oraşele din Germania sting luminile şi încălzirea în efortul de a economisi gaze naturale şi de a construi rezerve de energeie înainte de venirea iernii, scrie Insider.

Începând de miercuri, Berlinul, capitala Germaniei, a început să stingă 1.400 de reflectoare care evidenţiază 200 de monumente istorice şi clădiri municipale, potrivit Departamentului pentru Mediu, Mobilitate Urbană, Protecţia Consumatorului şi Climă al Senatului oraşului.

„În contextul războiului împotriva Ucrainei şi a ameninţărilor politicii energetice ale Rusiei, este important să ne folosim energia cât mai atent posibil”, a declarat Bettina Jarasch, senatorul pentru mediu al Berlinului.

Oraşul München – renumit pentru festivalul Oktoberfest – a anunţat că va stinge reflectoarele clădirilor istorice şi va limita încălzirea, a informat miercuri DPA.

Între timp, oraşul Hanovra a oprit apa caldă în toate clădirile publice, devenind primul oraş mare din Germania care a făcut acest lucru, potrivit Bild. „Situaţia este imprevizibilă”, a spus primarul din Hanovra, Belit Onay.

Măsurile vin după ce Uniunea Europeană a aprobat marţi o propunere de urgenţă pentru statele membre de a reduce consumul de gaze din august până în martie.

Germania, o putere industrială şi cea mai mare economie a Europei, depinde de gazul natural rusesc, care reprezintă 35% din importurile de combustibil ale ţării. Dar Rusia a încetinit fluxurile de gaze naturale prin Nord Steam 1, invocând o serie de probleme tehnice din cauza sancţiunilor impuse de Occident.

Evoluţiile au dus la creşterea facturilor la energie electrică, deoarece contractele futures pe gaze naturale s-au triplat în acest. Consumatorii germani urmează să plătească facturi de energie mai mari în lunile următoare, deoarece va apărea o suprataxă la gaz pentru a împiedica prăbuşirea companiilor energetice.

„Nu putem spune încă cât va costa gazul în noiembrie, dar vestea amară este că sunt cu siguranţă câteva sute de euro pe gospodărie”, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, pentru BBC.

Liderii industriei germane avertizează cu privire la gravele dificultăţi economice în cazul în care gazul rusesc ar fi întrerupt complet. Luni, pe fondul ameninţărilor penuriei de gaze şi a inflaţiei în creştere, măsura încrederii afacerilor germane a coborât la cel mai scăzut nivel din iunie 2020.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO