ZF 24

S-au vândut 10% din Carpatica. Îşi împarte Carabulea acţiunile?

S-au vândut 10% din Carpatica. Îşi împarte Carabulea...

Autor: Andrei Chirileasa

17.03.2014, 00:04 1567

Un pachet de 313 milioane de acţiuni ale Băncii Carpatica (BCC), reprezentând 9,95% din capital, a fost transferat vineri pe bursă prin două tranzacţii speciale în valoare de 19,6 mil. lei (4,35 mil. euro). Vânzătorul nu a fost raportat, dar în piaţă se vor­beşte că ar putea fi vorba despre Ilie Carabulea sau Corneliu Tănase, principalii acţionari ai băncii, care controlează împreună 57% din acţiuni.

Tranzacţiile au venit la doar o zi după ce Banca Naţională a României le-a suspendat celor doi drepturile de vot în AGA de la Carpatica, din cauză că nu ar mai îndeplini criteriile de reputaţie prevăzute de regulamentele BNR pentru a fi acţionari semnificativi la o bancă din România.

Încă de atunci au început să circule zvonuri privind intenţia lui Carabulea de a transfera acţiunile unor persoane apropiate, astfel încât să nu piardă controlul în AGA de la Carpatica.

Carabulea şi Tănase au convocat adunarea generală extraordinară a acţionarilor la Carpatica pentru data de 12 aprilie, având pe ordinea de zi realizarea unor schimbări în conducerea băncii, respectiv în Consiliul de Supraveghere şi Directorat.

Directoratul băncii, condus de belgianul Johan Gabriels, a adăugat pe ordinea de zi un punct în care cere împuternicirea acţionarilor pentru realizarea unei fuziuni cu altă bancă locală.

Carabulea se opune unei eventuale fuziuni, astfel că AGA din aprilie se anunţă extrem de tensionată.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO