ZF 24

Ce s-a întâmplat în anul 2019: De la creşterea datoriei externe la 108 mld. euro, înrăutăţirea deficitelor macroeconomice, şi dezaprobarea mediului de afaceri pentru noi reduceri de taxe, până la prăbuşirea PSD şi preluarea puterii de către Iohannis şi Orban

Ce s-a întâmplat în anul 2019: De la creşterea...
28.12.2019, 16:00 2503

♦ ZF prezintă o retrospectivă a anului de business 2019 şi trece în revistă cele mai importante evenimente care au marcat acest an ♦ Viaţa politică a anului 2019 s-a învârtit în jurul alegerilor prezidenţiale, care l-au păstrat în funcţia de preşedinte pe Klaus Iohannis ♦ Din punct de vedere economic, mediul de business a început anul sub auspiciile prevederilor OUG 114 şi a continuat prin a fi marcat de investiţii în producţie ratate, dar şi de unele câştigate, de expansiunea jucătorilor din comerţul alimentar, de exituri şi de performanţe record pe Bursa de la Bucureşti ♦ Anul 2019 a dat cea mai mare tranzacţie încheiată vreodată în piaţa birourilor, dar şi cel mai valoros start-up din tehnologie creat în România până acum ♦ Bonus: Simona Halep a aşezat din nou România pe harta sportivă a lumii, câştigând Wimbledon-ul. 

 

Datoria externă, trece din nou de 100 mld. euro, ajungând la 108 mld. euro şi creşte în continuare

Peste 30 de miliarde de lei (lei şi echivalent lei) au împrumutat Finanţele doar în primele nouă luni din an pentru a-şi acoperi găurile din buget. Acest lucru nu avea cum să nu se vadă în datoria externă care a crescut în primele zece luni cu 8,5 mld. euro - datorie nouă făcută în principal de stat, 5,7 mld. euro, în vreme ce datoria privată a crescut cu 2,7 mld. euro. Datoria externă a ajuns la 108 mld. euro.

 

Deficitul comercial şi de cont curent au sărit în aer

Deficitul de cont curent va sări în acest an de 5% din PIB, cel mai înalt de după criză, purtat pe braţe de deficitul comercial care şi el va fi cel mai mare de la criză încoace (spre 16-17 mld. euro). Două treimi din deficitul de cont curent sunt provocate de deficitul bugetar care, în acest an, este programat să atingă 4,4% din PIB şi el cel mai mare din 2011 încoace.

 

Obligaţiuni ipotecare lansate în premieră în România de Alpha Bank, cu un plafon de 1 mld. euro

Alpha Bank a realizat în mai 2019 prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din România, obligaţiunile fiind listate la bursele de valori din Luxemburg şi Bucureşti. Prima emisiune de 200 mil. euro este parte a unui program-cadru de obligaţiuni ipotecare cu un plafon de 1 mld. euro.

 

Maxim istoric pentru curs, 4,78 lei/euro

Cursul de schimb a atins un maxim istoric, de 4,7808 lei/euro, în 21 noiembrie 2019, apropiindu-se de pragul psihologic de 4,8 lei/euro. Deprecierea leului faţă de euro în primele 11 luni din 2019 a fost de 2,45%. Vineri 20 decembrie, cursul era de 4,7736 lei/euro.

 

Taxa pe activele băncilor a provocat unul dintre cele mai mari scandaluri din business

Taxa pe activele băncilor - numită în varianta iniţială „taxa pe lăcomie“ - aplicată de la începutul anului 2019, a fost puternic contestată de bancheri, provocând unul dintre cele mai mari scandaluri din mediul bancar autohton. În cele din urmă taxa a fost diminuată semnificativ la trei luni după apariţia proiectului iniţial în decembrie 2018 (OUG 114/2018), prin Ordonanţa 19/2019, iar din 2020 ar urma să fie eliminată.

 

Afacerea românească AdePlast trece la străini pentru 100 mil. euro

AdePlast, producătorul român de materiale de construcţii, cu 11 fabrici în portofoliu, va fi preluat de grupul elveţian Sika, într-o tranzacţie de circa 100 mil. euro. 

 

Cel mai bun an pentru reţelele de comerţ, 430 de magazine noi

430 de magazine alimentare şi-au deschis porţile în 2019, acesta fiind astfel cel mai bun an din istoria comerţului modern local, istorie care a început să se scrie în 1996 odată cu deschiderea primelor unităţi Metro Cash&Carry. Prin comparaţie, în anii anteriori s-au deschis între 250 şi 300 de unităţi.

 

Mugur Isărescu, reales guvernator al BNR pentru al şaselea mandat

Mugur Isărescu, 70 de ani, care conduce BNR de 30 de ani, fiind cel mai longeviv demnitar din statul român de după 1990 şi cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume, a fost votat de Parlament în octombrie pentru al şaselea mandat în fruntea BNR.

 

IRCC, noul indice de referinţp pentru creditele retail în lei în locul ROBOR

Băncile acordă din primăvara anului 2019 credite retail în lei cu dobândă variabilă legate de o nouă referinţă respectiv indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC - care a înlocuit ROBOR. Noul indice de referinţă IRCC a apărut în urma acuzaţiilor lansate de politicieni privind manipularea dobânzilor interbancare ROBOR printr-o înţelegere de tip cartel între bănci.

 

BNR aprobă achiziţia băncii româneşti de către Eximbank

BNR a aprobat la mijlocul lunii decembrie achiziţia Băncii Româneşti de către EximBank care marchează o premieră: o bancă de stat cumpără o bancă privată.

 

Simona Halep câştigă celebrul turneu de la Wimbledon

Simona Halep a câştigat primul său trofeu la prestigiosul turneu de la Wimbledon, după ce a învins-o categoric pe marea campioană Serena Williams, scor 6-2, 6-2. Jucătoarea de tenis din România obţine astfel cel de-al doilea său titlu la un turneu de Grand Slam, după cel de la Roland Garros, din 2018.

Fonduri de investiţii noi pariază pe IMM-urile româneşti

Mai multe fonduri de investiţii, o parte create în ultimii ani de români cu experienţă pe piaţa locală sau peste hotare, au strâns peste 150 de milioane de euro pentru a paria pe afacerile mici şi mijlocii. Primele investiţii au fost deja finalizate.

 

Dertour, primul nume mare din turismul mondial care vine în România

Agenţia germană de turism Dertour, parte a gigantului Rewe, cunoscut în special pentru operaţiunile de retail precum magazinele de discount Penny Market prezente şi în România, a cumpărat Travel Brands, companie care reuneşte activităţile de  turoperare, retail, business travel şi incoming ale Eurolines.

 

O investiţie de 110 mil. euro ratată: Maşinile de spălat Bosch

Germanii de la Bosch au renunţat la construirea fabricii de maşini de spălat de la Simeria, judeţul Hunedoara, o investiţie de 110 mil. euro, invocând condiţiile economice şi o planificare strategică a vânzărilor. Primele maşini de spălat ar fi trebuit să fie produse în 2021.

 

P&G revine în producţia de detergent şi alege România în detrimentul Poloniei sau Cehiei

Procter&Gamble va construi o nouă fabrică pe plan local, alegând România în detrimentul Poloniei şi al Cehiei, două economii mai dezvoltate şi cu infrastructură mai bună. Noua unitate de producţie amplasată în Urlaţi, judeţul Prahova, va produce începând cu ianuarie 2021 capsule de detergent.

 

După 25 de ani Americanii pleacă de la PRO TV, noul proprietar fiind un miliardar ceh

Compania media PRO TV a trecut, pe final de an 2019, în mâinile grupului PPF, într-o tranzacţie de 2,1 miliarde de dolari, prin care PPF a preluat grupul CME (Central European Media Enterprise). Grupul PPF, noul proprietar al PRO TV, este deţinut de miliardarul ceh Petr Kellner.

 

Cea mai mare tranzacţie cu birouri de pe piaţa locală

AFI Europe a cumpărat de la fondul NEPI Rockcastle portofoliul de birouri din România, într-o tranzacţie de peste 300 mil. euro.

 

Ford a demarat producţia noului SUV Puma la Craiova

În premieră, uzina de la Craiova produce din luna octombrie a acestui an două modele Ford, va lucra în trei schimburi şi ar putea trece pragul de 250.000 de maşini asamblate anual în România începând cu anul 2020.

 

Bursa de la Bucureşti, în topul performerilor lumii, cu o creltere de 46%

Cu doar trei şedinţe de tranzacţionare rămase din 2019, BVB înregistrează un randament de 46% cu tot cu dividende, în ceea ce este cel mai bun an de la criză încoace. Bursa a început cu stângul 2019, ca urmare a OUG 114 care a prăbuşit preţurile, dar aşteptările şi speranţele investitorilor ca actul normativ să fie modificat sau chiar eliminat au alimentat creşterile record.

 

Liberty, in nume nou pentru Sidex

Combinatul Sidex Galaţi şi-a schimbat numele în Liberty Galaţi, după ce, de la 1 iulie 2019, Liberty Steel, companie controlată de miliardarul indian Sanjeev Gupta, a preluat combinatul de la Laskhmi Mittal.

 

Vânzările CEZ şi Enel

CEZ şi Enel, două dintre cele mai mari companii străine cu operaţiuni pe plan local, intenţionează să-şi vândă businessurile din România pentru a se concentra pe alte pieţe. Cele două tranzacţii s-ar ridica la câte 1 miliard de euro fiecare. Enel vrea să vândă un pachet minoritar din Enel România, şi nu toată compania.

 

UiPath a devenit cel mai valoros start-up de IT lansat în România, 7 miliarde de dolari

Explozia cererii pentru roboţi software care să înlocuiască oamenii în realizarea activităţilor repetitive din companii - cum ar fi mutarea datelor din fişiere Excel în platforma SAP - a ajutat UiPath, un start-up fondat în Bucureşti de Daniel Dines şi Marius Tîrcă, să devină cel mai valoros start-up de tehnologie creat în România, după ce a obţinut o finanţare de peste 0,5 mld. euro care a evaluat compania la 7 mld. dolari.

 

Deutsche Telekom s-a săturat de România, iar Orange vrea să cumpere

Grupul german Deutsche Telekom a decis în 2019, după mai mulţi ani de tatonări, să iasă de pe piaţa de comunicaţii din România şi a mandatat banca de investiţii Barclays să îi găsească un cumpărător pentru foştii operatori Romtelecom şi Cosmote. Principalii candidaţi pentru preluare sunt Orange - liderul pieţei de telefonie mobilă - şi RCS&RDS Digi, liderul pieţei de cablu TV şi net fix.

Căderea lui Dragnea, prăbuşirea PSD, partidul care a condus cel mai mult România

Pierderea alegerilor europarlamentare de către PSD, în 26 mai 2019, avea să însemne sfârşitul pentru puternicul lider al PSD Liviu Dragnea şi începutul declinului partidul său, care avea să coincidă cu pierderea guvernării. A doua zi după alegeri, Dragnea era condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie: game over, după trei ani în care el ţinuse ţara pe jar şi ţintuise pe cruce justiţia.

 
 
Klaus Iohannis, reales preşedinte cu un vot masiv

Alegerea lui Klaus Iohannis pentru cel de-al doilea mandat prezidenţial, cu 78% din voturi (în turul al doilea), a fost un triumf pentru el şi pentru susţinătorii lui şi un iad pentru adversarii preşedintelui. De la Ion Iliescu, ales în primul tur în urmă cu 30 de ani (85% din voturi), nimeni nu a avut un scor atât de categoric în alegeri, fapt ce îi conferă preşedintelui puteri „morale“ care trec dincolo de litera Constituţiei.

 

PNL şi Orban au preluat guvernarea

Vulnerabilizat de rezultatul la europarlamen­tare şi de condamnarea liderului-alpha, stresat de rezultatele sondajelor care nu o vedeau pe Viorica Dăncilă, premier şi candidat prezidenţial al PSD, nici măcar în turul al doilea, cu parlamentari care au încercat să se salveze de pe corabia în derivă, guvernul PSD s-a prăbuşit la 10 octombrie, iar PNL a ajuns la timonă, un lucru ­pe care nimeni nu ar ­fi pariat înaintea europarla­entarelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO