ZF 24

S&P: Romania, incapabila sa isi respecte programul bugetar. Economia va scadea cu 0,8% in 2009

27.02.2009, 16:45 23

Agentia de rating Standard&Poor's, prima care a redus ratingul Romaniei sub nivelul "investment grade", a atentionat vineri ca programul fiscal al guvernului Romaniei ar putea fi amenintat de presiunile sociale si asteptari nerealiste privind cresterea economica, informeaza The Guardian.

Conform analistului S&P Marko Mrsnik, agentia nu este convinsa ca Bucurestiul va reusi sa isi respecte bugetul de austeritate programat pentru 2009.

"Problema este ca, in primul rand, bugetul este bazat pe presupozitii macroeconomice mult prea optimiste si, in al doilea rand, se va dovedi greu de implementat", a declarat Mrsnik agentiei Reuters.

Analistul S&P estimeaza pentru 2009 o scadere a economiei tarii cu 0,8%, fiind sceptic cu privire la estimarea de crestere economica de 2,5% a guvernului.

Mrsnik considera ca o intelegere cu FMI ar semnaliza faptul ca guvernul este dornic sa stabilizeze economia, dar eventualele restrictii fiscale care ar conditiona imprumutul ar putea duce la miscari sociale, putand chiar sa duca la o ruptura a coalitiei de guvernare.

Conform analistului S&P, Romania se va alatura zonei euro de-abia in a doua jumatate a deceniului urmator si nu in 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO