ZF 24

Salariul mediu net a crescut in ianuarie cu 12,9% fata de perioada similara a anului trecut

09.03.2009, 10:00 19

Salariul mediu net a crescut in luna ianuarie cu 12,9% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica. Fata de luna decembrie, salariul mediu net a scazut cu 9%, la 1.355 de lei in conditiile in care in ultima luna a anului trecut s-au acordat primele de sarbatori sau al 13-lea salariu.

Fata de ianuarie 2008, salariile din administratia publica au scazut cu 15%, in conditiile in timp ce salariile din sanatate au inregistrat cea mai mare crestere, de 20%. In invatamant s-a inregistrat un avans de 1%, in timp ce sectorul intermedierilor financiare a urcat cu 9%.

In luna ianuarie 2009, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna decembrie 2008, cand s-au acordat prime ocazionale (pentru sarbatorile de iarna, prime de vacanta sau al 13-lea salariu) ori s-au realizat productii mai mari, se arata intr-un comunicat al INS.

Angajatii din sectorul intermedierilor financiare au suferit cea mai mare scadere a salariului mediu net in luna ianuarie, respectiv de 25% fata de decembrie, alaturi de producatorii de substante chimice si producatorii de tutun.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO