ZF 24

Salariul mediu net a urcat în septembrie la 2094 lei, cele mai mari valori fiind în sectorul de petrol şi gaze

Salariul mediu net a urcat în septembrie la 2094 lei,...

Autor: Roxana Rosu

07.11.2016, 09:24 447

Câştigul salarial mediu net a ajuns în septembrie la 2094 lei, în creştere cu 18 lei (0,9%) faţă de luna precedentă, cele mai mari valori fiind înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5737 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1265 lei).

La nivel brut, câştigul a fost de 2898 lei, cu 0,8% mai mare faţă de august, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Raportat la luna septembrie 2015, salariul mediu net a crescut cu 14,2%, iar indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 114,9%.

Ţinând cont de evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost de 101% pentru luna septembrie 2016 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 159,9%, cu 1,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna august 2016.

În luna septembrie 2016, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, salariul mediu net a fost mai mare faţă de august, creşterile datorâdu-se primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, pentru „Ziua petrolistului”), drepturilor în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 20,6% şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 11,2%. Pe locurile următoare s-au situat veniturile din activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor din tutun, activităţi de editare, fabricarea băuturilor (între 4,5% şi 7,0%), precum şi din activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), cercetare-dezvoltare, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, alte activităţi industriale, tăbăcirea şi finisarea pieilor (între 2,0% şi 4,5%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO