ZF 24

Sancţiuni minime în cazul Harinvest. Clienţii au rămas cu banii furaţi

Sancţiuni minime în cazul Harinvest. Clienţii au...

Autor: Andrei Chirileasa

19.03.2014, 00:09 2161
Luni, Autoritatea de Supra­veghere Financiară (ASF) a „clasat“ cazul Harinvest dictând amenzi împotriva conducerii Depozitarului Central şi a firmei de brokeraj Broker Cluj şi sesizând procurorii DIICOT (Di­recţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te­ro­rism) privind fapte de manipulare a pie­ţei de capital comise de angajaţi ai BCR.

Păgubiţii susin că ASF nu a sancţionat însă deloc BCR, care a fost principalul partener de tranzacţionare al Harin­vest şi care a ajutat firma de brokeraj din Râmnicu Vâl­cea să-şi ascundă timp de un an şi jumă­tate problemele financiare, care au condus în noiembrie 2013 la furtul banilor şi acţiunilor din conturile clienţilor. Clienţii păgubiţi de la Harinvest sunt revoltaţi de sancţiunile date de ASF în acest caz, considerând că BCR ar fi, alături de Harinvest, principala responsabilă pentru furtul banilor şi acţiunilor din conturile lor. Ei au pierdut peste 10 milioane de lei.

„Pe 15 noiembrie, cu ASF de faţă, Harinvest a vândut acţiunile noastre ca să se îndestuleze BCR. De ce nu i-a ridicat ASF autorizaţia de tranzacţionare pe bursă? Noi suntem trataţi ca nişte gunoaie, iar BCR are reguli proprii şi-şi vede nestingherită de treabă“, a declarat ieri pentru ZF un păgubit de la Harin­vest care nu a dorit să fie nominalizat.

BCR neagă orice complicitate: „ASF nu a identificat vreo culpă insti­tu­ţională, având în vedere faptul că BCR a respectat, şi în mod factual şi din perspectivă legală, reglementările de piaţă în vigoare. Nici BCR, nici angajaţii săi nu au luat parte la frauda Harin­vest“, este poziţia transmisă ieri de BCR.

În decembrie, ASF a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest şi i-a amendat cu 618.500 de lei pe brokerii şi conducătorii firmei de brokeraj.

Sancţiunile dictate de ASF nu-i ajută cu nimic pe clienţii păgubiţi, care încă nu şi-au recuperat banii.

Scandalul Harinvest reprezintă o lovitură grea pentru credibilitatea pieţei de capital din România, în condiţiile în care siguranţa portofoliului de acţiuni reprezintă o condiţie de bază pentru câştigarea şi păstrarea încrederii investitorilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO