ZF 24

Şapte antreprenori şi manageri au pe mână vânzări de 1,6 miliarde de euro pe piaţa de bricolaj

Anuarul Who’s who in business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business“, realizat de ZF, aflat la a şaptea ediţie, prezintă traseul profesional al celor mai importanţi executivi din economie. Deşi o mare parte din executivii de top aflaţi în prima ediţie a anuarului au rămas în catalogul lansat anul acesta, o serie importantă de schimbări s-au făcut la nivel de top management. Ce companii şi-au schimbat managerii de top în ultimul an sau care este povestea de carieră a „nou-intraţilor“ aflaţi din paginile anuarului.

Autor: Cristi Moga

27.10.2014, 14:31 568

Patru români, doi francezi şi un turc cu cetăţenie română conduc cele mai mari şapte com­panii din piaţa de bricolaj şi distribuţie de materiale de construcţii, afaceri cu vânzări de 1,6 miliarde de euro în 2013 prin 138 de magazine şi depozite, potrivit celei de-a şaptea ediţii a anuarului „Who’s Who in Business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din economia românească“ realizat de ZF.

Trei dintre aceste companii - Dedeman, Arabesque, Ambient - sunt afaceri antreprenoriale înfiinţate în urmă cu 20 de ani, la puţin timp după Revoluţie, iar din acest an şi Praktiker poate fi considerat un business local, ţinând cont că reţeaua grupului german a fost preluată de Omer Susli, un om de afaceri de origine turcă, dar care are şi cetăţenie română.

În timp ce Dragoş Pavăl, Cezar Rapotan şi Ioan Ciolan, trei dintre cei mai mari antreprenori locali, sunt de neclintit de la conducerea afacerilor Dedeman, Arabesque şi Ambient, la vârful reţelelor străine apar adesea schimbări, cu atât mai mult cu cât piaţa de profil a trecut printr-o criză cruntă care nici până în prezent nu a fost depăşită.

WikiZF: Profilul companieiArabesque

WikiZF: Profilul companieiDedeman

Astfel, la conducerea companiei franceze Leroy Merlin a fost adus în vara acestui an Frederic Lamy, un manager de 43 de ani care a condus operaţiunile grupului din Turcia, în timp ce britanicii de la Kingfisher au trimis la Bucureşti tot un manager francez, pe Patrick Papot, să conducă procesul de transformare a reţelei Bricostore în formatul Brico Depot.

Lamy l-a înlocuit la conducerea Leroy Merlin pe Philippe Hauville, managerul care a deschis în 2011 primul magazin al companiei franceze de pe piaţa locală, iar principala sa misiune va fi de a integra cele 15 magazine BauMax cumpărate anul acesta de la familia Essl din Austria.

Pe de altă parte, magazinele Bricostore din România au fost conduse pentru mai bine de un deceniu de Isabelle Pleska, manager care a rămas până de curând în companie pentru a înlesni trecerea reţelei către brandul Brico Depot.

WikiZF: Profilul companieiBricostore

Al treilea grup străin care continuă să se lupte în piaţa locală de bricolaj este Hornbach din Germania, reţea cu vânzări de 100 de milioane de euro care a mers pe mâna unui român, manager care pentru aproape 10 ani lucrase în magazinele companiei din Austria şi Germania. Mugurel-Ho­ria Rusu este country manager al Hornbach România din 2005 şi, totodată, la 54 de ani, decanul de vârstă în această industrie în care cel mai tânăr executiv este Frederic Lamy, şeful Leroy Merlin, la 43 de ani.

Nu există o reţetă comună în ceea ce priveşte studiile absolvite de managerii acestor companii. Cei trei antreprenori români au absolvit studii superioare în Matematică (Dragoş Pavăl de la Dedeman), Automatizări-Calculatoare (Ioan Ciolan de la Ambient) şi Mecanică (Cezar Rapotan de la Arabesque), în timp ce străinii s-au concentrat mai mult pe Finanţe, Economie, Antreprenoriat şi Administrarea Afacerilor. Pornind de la studii, o posibilă concluzie ar fi că antreprenorii se nasc, managerii se formează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO