ZF 24

Scaderea Bursei din China afecteaza principalele piete de capital

27.02.2007, 17:56 12

Cotatia actiunilor companiilor americane a fost influentata negativ, marti, de scaderea cu 9% a principalului indice bursier chinez, cel mai important declin consemnat in ultimii zece ani de indicele Shanghai, transmite Reuters.

Indicii Dow Jones, Standard & Poor's 500 si Nasdaq au coborat cu peste 1%, pe fondul declinului general inregistrat pe pietele internationale de capital.

Evolutia negativa a Shanghai Composite a fost determinata de ingrijorarea investitorilor referitoare la posibilitatea ca autoritatile chineze sa ia masuri pentru descurajarea speculatiilor cu actiuni.

Scaderea indicilor bursieri americani a continuat trendul descendent consemnat in ultimele doua sedinte de tranzactionare, determinat de temerile legate de cresterea economica a Statelor Unite.

Caterpillar, care desfasoara activitati importante in China, a inregistrat o scadere de 3,1% a cotatiei actiunilor, la 65,16 dolari pe unitate, reprezentand cel mai mare declin in randul companiilor incluse in indicele Dow.

"Scaderea a fost determinata de evolutia actiunilor in China. Vom vedea daca este inceputul unei corectii sau este vorba doar de o scadere de o zi", a declarat Paul Nolte, director pentru investitii la firma Hinsdale Associates din Hinsdale, Illinois.

Indicele Dow Jones a coborat cu 1,05%, la 12.499,6 puncte, Standard & Poor's 500 cu 1,16%, la 1.432,6 puncte, iar Nasdaq cu 1,84%, la 2.458,55 puncte.

Piata a fost influentata negativ si de diminuarea, in luna ianuarie, a comenzilor pentru bunurile de folosinta indelungata in SUA, cu 7,8%, nivel care a depasit estimarile analistilor. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO