ZF 24

Scandal la BCE: Sindicatele au solicitat o reevaluare a metodei de ajustare a salariilor în contextul în care creşterile adoptate nu acoperă pierderile angajaţilor generate de inflaţie

Scandal la BCE: Sindicatele au solicitat o reevaluare a...

Autor: Andrei Şerbănescu

09.05.2023, 12:42 356

În contextul presiunilor inflaţioniste de anul acesta, Banca Centrală Europeană a lansat o analiză a salariilor personalului propriu, care va trata propunerile de majorări salariale semiautomate atunci când preţurile vor continua să crească, rapărtează Financial Times.

Oficialii sindicali au solicitat această revizuire după ce au contestat mărirea de 4% a salariilor BCE din acest an, mărire care, în termeni reali, nu a acoperit pierderile angajaţilor, după ce inflaţia a atins un nivel mediu de de 8,4% în zona euro anul trecut.

Oferta salarială este în concordanţă cu creşterea salariilor din întreaga zonă euro.

Disputa pune BCE într-o poziţie delicată după ce săptămâna trecută a majorat ratele dobânzilor pentru a şaptea oară consecutiv pentru a încerca să domolească cea mai mare creştere a inflaţiei din ultima generaţie, îndemnând în acelaşi timp lucrătorii şi angajatorii să nu crească prea mult salariile şi preţurile.

Carlos Bowles, vicepreşedintele sindicatului Ipso, care reprezintă personalul BCE, a declarat pentru Financial Times că „solicită o abordare mai echilibrată" pentru stabilirea salariilor personalului, cum ar fi „cea practicată de Comisia Europeană".

Salariul angajaţilor UE a crescut cu 6,9% în acest an, o parte din această creştere fiind determinată de un mecanism de ajustare automată menit să menţină puterea de cumpărare relativă a funcţionarilor publici din întreaga Europă. De asemenea, aproximativ 2,5% din această creştere s-a datorat unei plăţi amânate din 2020.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a reiterat joi avertismentul împotriva unei dinamici de tip „tit-for-tat", în care lucrătorii şi angajatorii încearcă să evite pierderile cauzate de creşterea inflaţiei prin creşterea salariilor şi a preţurilor.

Ea a spus că acest lucru ar creşte „riscul unei situaţii mult mai dificile", menţinând presiunile asupra preţurilor la un nivel ridicat şi necesitând „o serie de măsuri mai aspre în ceea ce priveşte politica monetară".

Metodologia actuală a băncii centrale pentru ajustarea salariilor întregului său personal se bazează pe dinamica salariilor la cele 20 de bănci centrale naţionale din zona euro, la Comisia Europeană, la Banca Europeană de Investiţii şi la Banca Reglementelor Internaţionale.

Sindicatul se află în litigiu cu BCE din cauza unor afirmaţii potrivit cărora banca centrală nu a urmat corect metodologia existentă. De asemenea, a lansat un apel intern împotriva calculelor care stau la baza ofertei din 2022, care a fost semnată de 373 de angajaţi. Bowles a declarat că apelul reprezintă „primul pas care deschide calea pentru un proces în instanţă, căruia îi vom da curs cu siguranţă".

BCE a declarat: „La fiecare trei ani, o revizuire a ajustării generale a salariilor poate fi solicitată de o parte interesată. Anul trecut, un sindicat recunoscut a solicitat acest lucru, fapt care a generat revizuirea de anul acesta. Deciziile privind GSA sunt luate de Consiliul guvernatorilor BCE".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO