ZF 24

Scandal la Credit Suisee: António Horta-Osório a demisionat din funcţia de preşedinte al băncii din cauza încălcărilor repetate ale regulilor de carantină

Scandal la Credit Suisee: António Horta-Osório a...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.01.2022, 16:34 565

António Horta-Osório a demisionat din funcţia de preşedinte al Credit Suisse, după ce încălcările repetate ale regulilor de carantină au dat o lovitură fatală promisiunii sale de a restabili reputaţia băncii, scrie Financial Times.

Demisia bărbatului de 57 de ani vine în urma unei investigaţii a consiliului de administraţie care a constatat că fostul director executiv al Lloyds Banking Group a încălcat regulile de carantină, inclusiv anul trecut, într-o călătorie la Londra, pentru a urmări finala de tenis de la Wimbledon.

Ancheta, care a fost finalizată săptămâna trecută, a citat, de asemenea, un incident în care Horta-Osório a folosit avionul privat al băncii pentru o vacanţă personală în Maldive.

Horta-Osório a purtat discuţii în weekend cu consiliul de administraţie al băncii cu privire la decizia sa de a renunţa, potrivit oficialilor insituţiei.

„Regret că o serie de acţiuni personale au dus la dificultăţi pentru bancă şi au compromis capacitatea mea de a reprezenta banca pe plan intern şi extern”, a spus Horta-Osório. „Prin urmare, cred că demisia mea este în interesul băncii şi al părţilor interesate în acest moment crucial”.

Plecarea bruscă este o lovită serioasă pentru Credit Suisse, care l-a recrutat pe bancherul portughez pentru a-şi restabili strategia, după ce scandalurile care au implicat Greensill Capital şi biroul de familie Archegos au afectat reputaţia băncii în ceea ce priveşte gestionarea riscurilor şi au ridicat întrebări cu privire la conducerea acesteia.

Axel Lehmann, fostul director de operaţiuni şi şef al afacerilor elveţiene la UBS, a fost recrutat ca noul preşedinte al băncii, a declarat Credit Suisse. Acesta s-a alăturat consiliului băncii în octombrie.

Andrew Coombs, analist la Citigroup, a declarat: „[Horta-Osório] va fi o scurtă notă de subsol în istoria lungă a Credit Suisse”, dar a adăugat că „plecarea sa lasă Credit Suisse cu o lipsă de caractere puternice la conducere.”

Lehmann a declarat luni că intenţionează să păstreze noua strategie a grupului şi nu plănuieşte schimbări mari în rândurile executivului, o susţinere implicită a directorului executiv Thomas Gottstein.

„Suntem într-un dialog constant cu acţionarii”, a declarat Lehmann pentru Financial Times. „Sunt foarte încrezător că acţionarii vor accepta decizia lui Antonio şi a consiliului de administraţie şi vor oferi echipei de management sprijinul necesar de care are nevoie.”

În urma întregii situaţii, acţiunile Credit Suisse au scăzut luni cu 2% la începutul tranzacţiilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO