ZF 24

Scandal politic pe memorandumul cu Rompetrol

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Andrei Chirileasa, Alina Novaceanu

18.09.2013, 21:13 1001

Camera Deputaţilor a respins ieri cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii de aprobare a Me­morandumului de înţelegere încheiat între statul român şi grupul Rompetrol, deputaţii adoptând legea iniţială.

Decizia deputaţilor vine în plin conflict politic între preşedintele Băsescu şi premierul Victor Ponta pe mar­ginea proiectului de lege pri­vind exploatarea aurului de la Roşia Montană, care ur­mea­ză să fie dezbătut în Par­lament.

În urma votului de ieri, pre­şedintele este obligat să promul­ge legea de aprobare a Memo­ran­dumului încheiat cu Rom­pe­trol în forma aprobată de Parla­ment în luna iunie. Băsescu a declarat luni că dacă va primi din nou legea spre promulgare, o va trimite la Curtea Cons­tituţională.

„Constituţia nu permite ca Parlamentul să ia decizii prin lege legat de o companie“, a declarat luni Băsescu.

Potrivit Memorandumului de înţelegere semnat la Bucureşti la 15 februarie, grupul Rompetrol, deţinut de KazMunaiGaz, poate răscumpăra de la Ministerul Economiei cu 200 mil. dolari (150 mil. euro) un pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, din par­ti­ci­paţia de 44,69% pe care statul o deţine acum în companie.

Statul a redevenit acţionar la Rompetrol Rafinare în septembrie 2010, prin conversia în acţiuni a unor obligaţiuni de 516 mil. euro pe care compania nu le-a răscumpărat de la statul român. Obli­gaţiunile, în valoare totală de 570 mil. euro, fuseseră emise în 2003, printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului Adrian Năstase, în contul datoriilor istorice ale Petromidia faţă de stat. În acel moment compania era controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu, care în 2007 a vândut grupul Rompetrol companiei petroliere de stat din Kazahstan, KazMunaiGas.

În 2010, kazahii au răscumpărat obligaţiuni de 54 mil. euro de la stat şi pe restul le-au convertit în acţiuni. Statul a atacat în instanţă conversia, solicitând grupului să răscumpere în întregime obligaţiunile, dar a pierdut unul dintre procese. Există însă în continuare procese pe rol între cele două părţi, iar prin memorandumul încheiat în februarie, statul se angajează să renunţe la aceste procese.
 

De ce a respins preşedintele legea de aprobare a memorandumului cu Rompetrol

„Ca o premisă a implementării tranzacţiei mai-sus amintite, OPSPI va face demersuri utile şi necesare pentru ca toate procesele afla­te pe rolul instan­ţelor judecătoreşti şi măsurile administrative iniţiate împotriva S.C. «Rompetrol Rafinare» - S.A. să înceteze. De asemenea, cele două părţi stabilesc constituirea unui fond de investiţii ka­zah-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic. Aşa­dar, legea supusă reexaminării are un caracter individual, ea fiind concepută nu pentru aplicarea ei la un număr nedeterminat de cazuri concrete, ci într-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tran­zacţiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul în Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda. Această soluţie legislativă nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere, adică un acord de voinţă între The Rompetrol Group N.V. şi Guvern“, a argumentat preşedintele Băsescu în cererea de reexaminare a legii pe care a trimis-o pe data de 2 iulie Camerei Deputaţilor.

Preşedintele mai susţinea că, „în situaţia de faţă, stingerea litigiilor respective se putea realiza pe calea unei tranzacţii între Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V., printr-o hotărâre adoptată de Guvern, potrivit competenţei sale de administrare a proprietăţii statului“.

El consideră că prin aprobarea acestei legi Parlamentul a intrat în sfera de competenţă a Guvernului, nesocotind prevederile constituţionale.

 

E constituţional sau nu ca Parlamentul să dea legi ce privesc o companie privată?

Decizia de ieri a Camerei Depu­taţilor vine după ce luni preşedintele a afirmat că legea de aprobare a memorandumului încheiat de stat cu grupul Rompetrol este neconstituţională. Declaraţia a fost făcută în contextul conflictului dintre preşedinte şi premierul Victor Ponta privind proiectul exploatării aurului de la Roşia Montana.

Băsescu a cerut retragerea din Parlament a legii privind începerea exploatării aurului de la Roşia Montana de către compania canadiană Gabriel Resources, afirmând că proiectul trimis de guvern pentru dezbatere în Parlament va fi respins de Curtea Constituţională, chiar dacă va fi votat de parlamentari. El a făcut apoi referire la legea privind memorandumul cu Rompetrol.

„În primul rând, am afirmat de la bun început că nu se poate atribui prin lege un contract şi acest lucru este confirmat de jurisprudenţa Curţii Constitu­ţionale prin deciziile sale, numărul 600 din 2005, 970 din 2007, şi, nu în ultimul rând, decizia legată de respingerea memorandumului de înţelegere cu privire la Rompetrol Group, pe care Curtea Constituţională, de asemenea, nu a validat-o în anul 2013, deci de curând“, a mai spus Băsescu.

Curtea Constituţională a decis însă pe data de 2 iulie că legea de aprobare a memorandumului cu Rompetrol este constituţională, respingând contestaţia formulată împotriva legii de 80 de deputaţi din opoziţie. Doar unul dintre judecătorii Curţii, Mona Pivniceru, a formulat o opinie separată, prin care susţine că legea este neconstituţională.

„Rompetrolul nu a fost sesizat pe constituţionalitate legat de faptul că este o lege destinată unei firme, ci a fost sesizat pe cu totul altceva... o chestiune de discriminare în legă­tură cu alte societăţi. Dar şi în această speţă, Rompetrol memorandum, s-a făcut trimitere – acel judecător care deşi nu fusese sesizată Curtea a ţinut să facă referire la cele două decizii ale Curţii Consti­tu­ţionale care respingeau astfel de abordări“, a precizat Băsescu.

El a mai spus că în cazul în care va primi din nou legea privind memorandumul cu Rompetrol spre promulgare o va trimite la Curtea Constituţională.

„Am retrimis-o acolo (în Parlament, n.r.), deci nu mi-am epuizat dreptul de a o trimite la Curtea Constituţională. Deci, dacă va reveni, cu siguranţă voi uza de această modalitate de a face ca legea să nu intre în vigoare.“

Premierul Victor Ponta a replicat tot luni că Parlamentul a adoptat în trecut şi alte legi privind companii private, care au fost ulterior promulgate de preşedintele Băsescu. „Eu am găsit două - Legea 89/8 aprilie 2005 pentru aprobarea OUG privind măsuri pentru reglementarea unor obligaţii bugetare ale SC Rompetrol Rafinare - o lege pentru o societate, foarte bună de altfel, şi Legea 36/17 martie 2008 privind unele măsuri pentru privatizarea SC Automobile Craiova SA, foarte bună legea, adică e foarte bine că am privatizat cu Ford, dar este pentru o companie“, a precizat Ponta.

Legea 89/2005 este chiar legea prin care a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă a guvernului Năstase din septembrie 2003 privind obligaţiunile Rompetrol Rafinare.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO