ZF 24

Scandalul piratării Ashley Madison: Doi abonaţi ai siteului pentru infideli s-au sinucis după ce numele lor au apărut pe Internet

Scandalul piratării Ashley Madison: Doi abonaţi ai...

Autor: Florin Badescu

25.08.2015, 11:03 454

Poliţia din Toronto nu a oferit deocamdată alte detalii despre cele două sinucideri. Avid Life Media, compania canadiană care deţine site-ul Ashley Madison, oferă o recompensă de 500.000 de dolari canadieni (377.000 de dolari americani) pentru orice informaţie care se va dovedi utilă în identificarea piraţilor cibernetici care au publicat online acele date confidenţiale.

Numeroase informaţii cu caracter personal din peste 33 de milioane de conturi au fost furate recent de pe site-ul Ashley Madison, care oferă utilizatorilor săi posibilitatea de a avea o aventură.

Adresându-se piraţilor cibernetici, cunoscuţi sub numele "The Impact Team", Bryce Evans, directorul de personal al Poliţiei din Toronto, a susţinut o conferinţă de presă în care a făcut următoarea declaraţie: "Vreau să vă explic foarte clar: acţiunile voastre sunt ilegale, iar noi nu le vom tolera. Acesta este un semnal de alarmă pentru voi".

Poliţia canadiană încearcă să obţină informaţii utile dintr-o comunitate mai largă de piraţi cibernetici care ar putea să îi ajute în această anchetă.

Felul în care a fost realizată acea acţiune de piraterie online a fost "foarte sofisticat", a explicat detectivul Menard de la departamentul de luptă împotriva infracţionalităţii online din cadrul Poliţiei din Toronto.

Bryce Evans a confirmat faptul că date personale de pe numeroase cărţi de credit au fost incluse în prima tranşă de informaţii care au fost publicate de "The Impact Team".

Poliţiştii canadieni sunt de părere că piraţii cibernetici au dezvăluit doar datele personale ale utilizatorilor site-ului Ashley Madison care sunt asociate cu ultimele patru cifre din numărul principal al fiecărui card de credit.

Poliţia a sfătuit "victimele" acestui atac cibernetic să îşi verifice conturile bancare.

De asemenea, Bryce Evans spune că acel act de piraterie online a generat deja o serie de "continuări ale infracţiunii originale şi o victimizare suplimentară".

"Infractorii au iniţiat deja o serie de excrocherii online, pretinzând că asigură acces la site-urile pe care au fost publicate acele informaţii confidenţiale. Persoanele vizate ar trebui să ştie că, făcând clic pe acele link-uri, îşi expun computerele la malware, spyware, adware şi diverşi viruşi", a spus Bryce Evans.

Poliţia canadiană a furnizat în aceeaşi conferinţă de presă şi câteva detalii despre acel atac cibernetic, care a început pe 12 iulie, atunci când mai mulţi angajaţi ai companiei Avid Life Media au descoperit, după ce şi-au deschis computerele, un mesaj de la grupul de piraţi cibernetici "The Impact Team".

Mesajul era însoţit de muzică - celebra piesă "Thunderstruck" a trupei rock AC/DC -, a precizat Bryce Evans.

"Această acţiune de piraterie online este una dintre cele mai mari din lume şi este unică în felul ei, prin faptul că a expus informaţii personale care provin de la zeci de milioane de persoane", a adăugat el.

Stephen Coty, expert în securitate informatică la compania Alert Logic, care a analizat acele date publicate pe internet, spune că, deşi anchetatorii s-au concentrat pe site-ul Ashley Madison, al cărui slogan este "Viaţa e scurtă. Implică-te într-o aventură!", compania Avid Life Media deţine şi alte site-uri pentru adulţi, precum "Cougar Life" şi "Established Men".

"Utilizatorii tuturor acestor site-uri sunt acum vulnerabili", a spus Stephen Coty.

Ashley Madison este un serviciu online canadian destinat întâlnirilor între adulţi, ce funcţionează ca o platformă de socializare care se adresează utilizatorilor căsătoriţi sau care sunt deja angajaţi într-o relaţie stabilă dar care îşi doresc o aventură. Site-ul a fost lansat în anul 2001, iar numele său a fost creat prin alăturarea a două dintre cele mai populare prenume feminine din America de Nord ("Ashley" şi "Madison").

Potrivit specialiştilor, site-ul Ashley Madison are în 2015 o medie de peste 124 de milioane de accesări în fiecare lună şi ocupă locul al 18-lea în topul celor mai populare site-uri pentru adulţi din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO