ZF 24

Schimbare de acţionariat la Artrom: Hefestos Capital, fondată de sârbii Milutin Nikolic şi Pavle Kavran, cumpără acţiunile TMK Europe de la grupul rus TMK şi devin acţionarii producătorului român de ţevi

Milutin Nikolic şi Pavle Kavran, fondatorii Hefestos Capital

Milutin Nikolic şi Pavle Kavran, fondatorii Hefestos Capital

Autor: Roxana Rosu

19.01.2023, 10:16 1385

Hefestos Capital, companie de investment banking din sud-estul Europei, fondată de sârbii Milutin Nikolic şi Pavle Kavran, a cumpărat de la grupul rus TMK  acţiunile deţinute la divizia germană TMK EUROPE, care este acţionarul majoritar al TMK ARTROM SA.

În urma acestei tranzacţii, producătorul român de ţevi, cu operaţiuni la Slatina şi Reşiţa, a fost redenumit Artrom Steel Tubes şi are un nou Consiliu de Administraţie.

ARTROM STEEL TUBES produce la uzina siderurgică din Reşiţa oţelul necesar uzinei de ţevi din Slatina, de unde se livrează produse în Europa, Statele Unite şi Asia, având ca agenţi comerciali sucursalele sale din Europa şi SUA..

Companiile ARTROM din România însumează circa 2.350 de angajaţi (1550 în Slatina, 770 în Reşiţa şi circa 30 în reprezentanţele din Europa şi SUA) şi afaceri de 2 miliardelei, din care 85% din exportul produselor către cei peste 600 de clienţi din Europa şi America, se arată în comunicatul companiei.

“Suntem încântaţi să anunţăm că am achiziţionat 100% din compania ARTROM STEEL TUBES, cel mai important grup industrial din România şi unul dintre liderii producţiei de ţevi premium cu aplicaţii speciale din Europa. Timp de 21 de ani, misiunea Hefestos Capital a fost să consilieze şi să dezvolte companii şi brand-uri de top din sud-estul Europei, să readucă în prim-plan lideri vechi şi să creeze campioni noi. Achiziţia companiei ARTROM ne va permite să-i oferim o nouă perspectivă şi suntem nerăbdători să lucrăm împreună cu management-ul companiei, cu echipa de specialişti, dar şi cu autorităţile române, furnizorii şi clienţii noştri din toată lumea, ca să dezvoltăm mai departe potenţialul ARTROM STEEL TUBES”, a declarat Milutin Nikolic, co-fondatorul Hefestos Capital.

Noii beneficiari reali ai Grupul ARTROM, dar şi ai companiilor deţinute de acesta în România, Italia şi SUA sunt Milutin Nikolic şi Pavle Kavran. Aceste companii nu mai fac parte din Grupul TMK, nu mai sunt controlate de acesta şi nu mai au legături cu fostul investitor rus, se arată în comunicatul Artrom.

Tranzacţia a fost certificată de autoritatea competentă din Germania, noii beneficiari reali au fost înregistraţi la Registrul Comerţului din România şi au fost deja notificate, în acest sens, toate autorităţile române relevante.

Grupul TMK a fost controlat până în toamna anului 2022 de miliardarul rus Dimitri Pumpianski, apropiat al preşedintelui Rusiei Vladimir Putin. În urma invaziei din Ucraina şi a sancţiunilor impuse de UE companiilor cu acţionariat rusesc, acţiunile lui Pumpianski au fost transferate altor persoane.

În luna iunie 2022, ANAF a anunţat că a decis deblocarea fondurilor şi resurselor economice deţinute de socitatea TMK Artrom S.A., blocate  în data de 25 martie 2022.

„Momentul este foarte important pentru viitorul companiei pentru că deschide calea ieşirii dintr-o perioadă de extreme dificultăţi, generate de listarea fostului beneficiar real al ARTROM ca persoană sancţionată. Începând de acum, Grupul ARTROM îşi poate relua programele de dezvoltare amânate de crizele succesive din ultimii trei ani - pandemia şi războiul din Ucraina - şi îşi poate continua activitatea pe pieţele pe care s-a remarcat de-a lungul anilor. De altfel, schimbarea beneficiarului real generează foarte multă încredere şi stabilitate în rândul celor 2350 de specialişti care lucrează în companiile Grupului ARTROM din Europa şi SUA”, declară Adrian Popescu, Preşedintele Consiliului de Administraţie al ARTROM STEEL TUBES.

Odată cu schimbarea acţionariatului, a fost solicitată şi anularea deciziilor de îngheţare a fondurilor societăţilor din România (foste TMK), din cauza sancţiunilor impuse fostului beneficiar real, se arată în comunicatul companiei.

Adrian Popescu, care a condus ARTROM timp de peste 30 de ani din funcţia de Director General, a devenit Preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei.

În funcţia de Director General a fost numit Cristian Drinciu, care a activat ca Director General Adjunct de Operaţiuni timp de peste 25 de ani.

Echipa de conducere a societăţii rămâne aceeaşi. Nu vor exista schimbări nici în conducerea sucursalelor din străinătate ale companiei şi activitatea va continua cu toţi partenerii în condiţiile contractuale existente.  

Consiliu de Administraţie este format din parte Adrian Popescu, Stefan Petrovic, Casey Steven Sears, Cristian Drinciu, Vlad Năstase, Victor Cionga şi Ingrid Larsen.

Noul act constitutiv prevede şi schimbarea denumirii societăţilor, astfel: TMK ARTROM SA a devenit ARTROM STEEL TUBES, TMK ITALIA SRL şi-a schimbat denumirea în ARTROM ITALIA SRL, iar TMK INDUSTRIAL SOLUTIONS LLC se numeşte acum ARTROM USA LLC.

Compania Hefestos Capital a fost înfiinţată în 2001 şi a activat pe pieţele din Europa, Asia şi Africa în industrii precum retail, oil&gas, FMCG, servicii financiare şi energie. E deţinută în proporţii egale de Milutin Nikolic şi Pavle Kavran, ambii cu peste 25 de ani de experienţă în investment banking şi private equity.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO