• Leu / EUR4.9207
  • Leu / GBP5.7178
  • Leu / USD4.6726
ZF 24

Schimbare în America: Mai mulţi oficiali ai FED vor o încetinire a ritmului de creştere a dobânzilor. Imediat dolarul a scăzut, iar acţiunile au crescut

Schimbare în America: Mai mulţi oficiali ai FED vor o încetinire a ritmului de creştere a dobânzilor. Imediat dolarul a scăzut, iar acţiunile au crescut

Autor: Andrei Şerbănescu

24.11.2022, 12:05 384

Cei mai mulţi oficiali ai Rezervei Federale au considerat că ar trebui să încetinească ritmul de creştere a ratelor dobânzilor după ce au aprobat o majorare a ratei dobânzii cu 0,75 puncte procentuale în cadrul şedinţei de la începutul acestei luni pentru a lupta împotriva inflaţiei ridicate, a raportat Wall Street Journal.

Discuţia din cadrul şedinţei, descrisă în procesul-verbal al reuniunii publicat miercuri, sugerează că FED ar putea reduce ritmul la o creştere a ratei de 0,5 puncte procentuale, sau 50 de puncte de bază, la şedinţa de luna viitoare.

"O majoritate substanţială a participanţilor a apreciat că o încetinire a ritmului de creştere ar fi în curând adecvată", se arată în procesul-verbal.

Oficialii au aprobat cea de-a patra majorare consecutivă a ratei dobânzii la reuniunea din 1-2 noiembrie, aducând rata de referinţă la un interval cuprins între 3,75% şi 4%. Aceştia majorează ratele în cel mai rapid ritm de la începutul anilor 1980 pentru a reduce inflaţia, care se apropie de un maxim al ultimilor 40 de ani.

Toţi cei 19 oficiali prezenţi la şedinţă au susţinut decizia de a majora ratele în această lună şi au fost în general de acord că trebuie să continue să le majoreze, se arată în procesul-verbal. Cu toate acestea, discuţia a arătat că unii oficiali erau mai îngrijoraţi de posibilitatea de a exagera cu creşterile, în timp ce alţii erau îngrijoraţi că s-ar putea să nu se facă suficiente progrese pentru a justifica o reducere a acestora.

Unele voci au susţinut că, dacă se va merge în ritmul actual, vor creşte riscurile ca majorările de rate ale Fed să "depăşească în cele din urmă ceea ce este necesar pentru a readuce inflaţia" la obiectivul de 2%. 

La şedinţa din septembrie, majoritatea oficialilor Fed au estimat că vor majora dobânda de referinţă a fondurilor federale la aproximativ 4,6% la începutul anului viitor.

Oficialii nu au publicat noi proiecţii privind rata la reuniunea din această lună. Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat la conferinţa de presă din 2 noiembrie că, dacă ar fi făcut-o, acestea ar fi fost mai mari, având în vedere forţa recentă a pieţei muncii şi datele ridicate privind inflaţia.

Procesul-verbal a precizat că oficialii au considerat că inflaţia ridicată şi piaţa puternică a forţei de muncă vor impune creşterea ratei de referinţă a fondurilor federale anul viitor la un nivel "ceva mai mare decât se aşteptau anterior".

Personalul băncii centrale a considerat că o recesiune în SUA anului 2023 este "aproape la fel de probabilă" ca şi proiecţia lor de bază de creştere slabă, se arată în procesul-verbal. Acest lucru a reprezentat o retrogradare a perspectivelor economice din cauza înăspririi condiţiilor financiare care a avut loc în această toamnă.

În comentariile publice mai recente, oficialii au aprobat în linii mari planul unei creşteri de 0,5 puncte procentuale în cadrul reuniunii din 13-14 decembrie, recunoscând riscurile de a provoca o încetinire nejustificat de profundă.

"O majorare a ratei de 50 de puncte de bază ar fi totuşi semnificativă", a declarat preşedintele Fed Philadelphia, Patrick Harker, într-un discurs la începutul acestei luni.

Guvernatorul Fed, Christopher Waller, a declarat săptămâna trecută că banca centrală ar putea în continuare să majoreze ratele în mod agresiv în lunile următoare, chiar dacă oficialii vor reduce mărimea majorărilor la 0,5 puncte procentuale. El a comparat sarcina Fed cu cea a unui pilot care găseşte o altitudine de croazieră confortabilă după decolare. "Pe măsură ce rata dobânzii de politică monetară devine mai mare, cu atât mai puternice sunt argumentele pentru încetinirea ritmului de ascensiune", a declarat Waller.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9207
Diferență: -0,1826
Ieri: 4.9297
Azi: 4.6726
Diferență: -0,2668
Ieri: 4.6851
Azi: 5.7178
Diferență: -0,4197
Ieri: 5.7419
Azi: 4.9903
Diferență: -0,4766
Ieri: 5.0142