ZF 24

Schimbari secrete, in plic inchis, in Consiliul de Administratie al CEC

05.07.2009, 21:05 68

Cele doua partide de guvernamant, PSD si PD-L, au convenit in urma cu doua saptamani in privinta schimbarii a trei membri din Consiliul de Administratie al CEC: Sebastian Vladescu, fost ministru al finantelor, Catalin Doica si Alice Bitu – ambii fosti secretari de stat in Finante. Surse oficiale afirma ca una dintre propunerile trimise la Banca Nationala pentru ocuparea locurilor vacante este Enache Jiru, indicat inca de la inceputul primaverii drept candidatul preferat al PSD pentru functia de presedinte al CEC.

Contactat de ZF, Jiru s-a declarat "surprins" de aceasta informatie. De asemenea, Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, nu a dorit sa comenteze, iar Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat ca nu este la curent cu noutatile de la CEC.

Sursele citate au explicat pentru ZF ca propunerile "politice" pentru cele trei locuri au fost trimise la Ministerul Finantelor "in plic inchis", de unde au ajuns la CEC si mai departe la Banca Nationala.

Conform intelegerilor politice, cele trei nume nu sunt facute publice inainte de a fi obtinut avizul BNR, pentru a nu fi afectata imaginea bancii. In urma cu trei luni, CEC a fost subiectul unui schimb dur de replici intre PSD si BNR. In urma negocierilor dintre PSD si PD-L, CEC a intrat in "jurisdictia" PSD pentru numirea conducerii, pentru functia de presedinte fiind nominalizat Enache Jiru, care a mai condus CEC si a fost secretar de stat in timpul mandatului de ministru de Finante al lui Mihai Tanasescu. Ulterior a fost consultant al firmei Energy Holding si apoi presedinte al MKB Romexterra Fond de Pensii, care s-a desfiintat, compania fiind asociata in presa omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.

Intr-o iesire fara precedent, BNR s-a opus schimbarii lui Radu Ghetea din functia de presedinte al CEC, criticand public obiceiul acordarii functiilor de conducere in banca pe criterii politice. De atunci, PD-L in frunte cu premierul Emil Boc a pasat spre BNR raspunderea privind eventuale schimbari in conducerea CEC.

Asa ca Ghetea a ramas in functie si a obtinut si un nou mandat de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor.

De cand Pogea si-a preluat mandatul de ministru al Finantelor un singur membru al CA al CEC a fost schimbat: Bogdan Dragoi, secretar de stat responsabil cu Trezoreria, a preluat locul ramas liber dupa ce fostul presedinte al ANAF, Daniel Chitoiu, a obtinut un mandat de parlamentar anul trecut. Dragoi a obtinut de-abia saptamana trecuta avizul BNR pentru a intra in Consiliul de Administratie al CEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO