ZF 24

UPDATE - Scriitoarea de origine romana Herta Muller a primit premiul Nobel pentru literatura pe 2009

08.10.2009, 16:33 460

Premiul Nobel pentru literatura pe 2009 a fostatribuit scriitoarei de origine romana HertaMuller, ale carei scrieri prezinta in mod poetic viata subdictatura comunista in Romania, a anuntat, joi, comitetul Nobel,informeaza nobelprize.org.

Comitetul Nobel a decis sa-i acorde premiul pentru literatura pe2009 scriitoarei germane nascute in Romania Herta Muller, "care, cuconcentratia poeziei si franchetea prozei descrie viata celordeposedati".

Nascuta in judetul Timis din parinti svabi, Herta Muller a urmatstudii de limba germana si literatura romana la Universitatea dinTimisoara.

Incepand din 1976, a lucrat ca traducator, dar a fost concediatain 1979 pentru ca a rafuzat sa coopereze cu Securitatea. Prima sacarte a fost publicata in limba germana in Romania, in 1982,aceasta fiind in mare parte o versiune cenzurata.

Muller a parasit Romania impreuna cu sotul ei, nuvelistulRichard Wagner, in 1987, traind pana in acest moment in Berlin. In1997 s-a retras din Asociatia scriitorilor PEN din Germania, insemn de protest pentru fuziunea acesteia cu filiala din fostaRepublica Democrata Germana.

In iulie 2008, Muller a trimis o scrisoare de protest luiHoria-Roman Patapievici, pe atunci presedintele InstitutuluiCultural Roman, ca reactie la sustinerea pe care Scoala de VaraRomano-Germana a avut-o fata doi fosti informatori ai Securitatii(Sursa: Wikipedia.org).

Herta Muller este a 12-a femeie care a castigat un premiu Nobel,de la acordarea acestora, in 1901.

In valoare de 10 milioane coroane suedeze (aproape un milion deeuro), premiul Nobel este acrodat "persoanei care a realizat ceamai uimitoare lucrare de literatura in directia idealului", asa cuma cerut Alfred Nobel in testamentul sau.

Conform secretarului permanent al Academiei Suedeze, PeterEnglund, Muller se potriveste "perfect" criteriului.

"Pe de o parte este un autor excelent cu un limbaj cu adevaratfantastic si pe de alta parte, are capacitatea de a te faceconstient cu privire la viata dusa sub dictatura, ce inseamna safaci parte dintr-o minoritate intr-o tara si ce inseamnaexilul".

Englund a laudat "precizia cuvintelor" Hertei Muller. "A traitsub o dictatura care in mod constant a folosit gresit si a abuzatde limba, obligand-o pe aceasta sa fie foarte sceptica in privintafolosirii cuvintelor, a limbajului. Detine o foarte, ascutitaprecizie in limbajul folosit", a mentionat Englund.

Pentru cei care doresc sa ii cunoasca opera, Peter Englund, iisfatuieste sa inceapa cu nuvela Herztier (Animalul inimii), multiconsiderand aceasta lucrare cea mai buna nuvela. Atemschaukel,ultima sa nuvela, este considerata de Englund drept o lucrare care"te lasa fara suflare".

Decernarea premiului va avea loc la 10 decembrie 2009, intr-oceremonie in prezenta Regelui Carl Gustaf al XVI-lea. Inainteadecernarii premiului Herta Muller va sustine o conferinta ("Nobellecture") la Stockholm.

Din 1999, ea a fost nominalizata de trei ori, din parteaGermaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentruliteratura.

Printre scriitorii nominalizati la premiul Nobel s-au numaratisraelianul Amos Oz, americanii Philip Roth, Cormac McCarthy, JoyceCarol Oates, scriitoarea algeriana Assia Djebar si canadiancaMargaret Atwood.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO