ZF 24

Scrisoarea lăsată de Dan Adamescu : ASF şi Ponta au avut un cuvânt de spus în falimentul ASTRA

Scrisoarea lăsată de Dan Adamescu : ASF şi Ponta au...

Autor: Claudiu Surmei

09.02.2017, 12:07 3989

Reprezentanţii The Nova Group, fondată de Dan Adamescu, au trimis pe adresa redacţiei MEDIAFAX un fragment din scrisoarea redactată de omul de afaceri înainte să moară. Acesta susţine în scrisoare că procurorul care l-a anchetat în dosarul falimentării ASTRA i-a promis că îi va permite să meargă în străinătate pentru a se opera dacă plăteşte cauţiunea de 40 de milioane de lei, însă nu s-a ţinut de cuvânt.

"Dosarul meu penal a fost încredinţat procurorului George Matei la sfârşitul anului 2015. L-am întrebat pe procurorul Matei dacă a fost interesat să afle ce s-a întâmplat cu fondurile lipsă, pe care domnul Daniel Onute le-a deturnat, aproximativ 80.000 de euro. Acesta mi-a răspuns că nu era important pentru el. În data de 7 martie 2016, procurorul Matei m-a acuzat de anumite fapte greşite efectuate în cadrul Astra şi mi-a dat o cauţiune record în valoare de 40 de milioane Ron. Nu am vrut să accept suma exorbitantă, însă m-a convins să accept în schimbul promisiunii de a-mi permite să călătoresc în străinătate pentru a efectua de urgenţă operaţia la genunchi. Am depus suma în termen de o luna, cu speranţa de a fi, în cele din urmă, bine din nou. Însă domnul Matei a refuzat acum să îmi permită să călătoresc în afară pentru tratamentul medical citând că ordinele sunt date de superiorii săi în acest sens. Am fost păcălit", a scris Dan Adamescu.

Mai mult, Dan Adamescu a precizat că nu a fost singurul vinovat pentru falimentarea ASTRA, ASF şi fostul premier Victor Ponta având un cuvânt de spus în acest caz.

"Am protestat, de asemenea, împotriva teoriei domnului Matei cum că am fost singurul responsabil pentru eşecul Astra, având în vedere faptul că ASF şi Victor Ponta au avut un cuvânt de spus în falimentul societăţii de asigurare. Domnul Matei a adunat declaraţiile martorilor din partea conducerii Astra prin care toţi pretindeau că au executat doar ordinele mele. Prin urmare, am fost un <<făptaş unic>>. Am replicat că este imposibil ca o societate de dimensiunea Astra să fie condusă de o singură persoană şi că noţiunea de <<făptaş unic>> nu există în dreptul penal românesc. Însă domnul Matei a fost încrezător că DNA ar fi în măsură să modifice interpretarea legii în instanţă şi să creeze o nouă practică judiciară pentru mine", a mai scris Dan Adamescu.

Fostul om de afaceri a murit, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 2017, într-un spital privat din Capitală. Dan Adamescu deţinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care include ziarul România Liberă. De asemenea, era proprietarul hotelului Intercontinental din Bucureşti.

La finele lunii noiembrie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au respins cererea de eliberare condiţionată depusă de Dan Adamescu astfel că acesta ar trebui să rămână în închisoare cel puţin până pe 19 februarie 2017, când putea depune o nouă solicitare de eliberare condiţionată, a stabilit instanţa.

Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, în luna mai, la patru ani şi patru luni de închisoare în dosarul în care era acuzat că a intervenit la judecători în dosare de insolvenţă, alături de el fiind condamnaţi şi patru magistraţi la pedepse cuprinse între 3,4 ani şi 12 ani şi două luni. El a fost găsit vinovat că le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

Dan Adamescu şi fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, au fost trimişi în judecată, în 20 decembrie, pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor în dosarul falimentării Astra Asigurări, alături de alte opt persoane cu funcţii de conducere în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma provizorie de 788,9 milioane de lei. Totodată, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a declarat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 714,08 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO