Clienţii cu credite în lei ale căror dobânzi urmează să fie ajustate săptămâna viitoare nu vor resimţi un impact major asupra ratelor lunare, în ciuda episodului de volatilitate din lunile ianuarie şi februarie, în condiţiile în care ultima lună a conturat un trend vizibil de reducere a costului leilor.
Indicatorul Robor la 3 luni a reintrat ieri sub pragul de 3% pe an, după ce în februarie atinsese un maxim de 3,75% pe an. Ultima ajustare a dobânzilor din majoritatea contractelor de credite de retail a avut loc în luna decembrie, la un nivel al indicatorului Robor la 3 luni de 2,5% pe an.
Practic, dacă tendinţa de scădere a dobânzilor pe piaţa monetară continuă şi în zilele următoare, după cum anticipează analiştii, diferenţa de rată între momentul decembrie 2013 şi prezent pentru un credit ipotecar de valoarea medie (circa 180.000 de lei) ar fi de 30-40 de lei. Spre comparaţie, dacă Robor ar fi rămas la nivelul din februarie, rata ar fi fost mai mare cu 150 de lei.
„Reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei pe care o aşteptăm la şedinţa BNR de vineri ar trebui să încurajeze ratele pentru scadenţe mai îndepărtate să treacă din faza de consolidare într-una de scăderi. Acest lucru ar trebui să încurajeze şi scăderi ale randamentelor pentru titlurile de stat în lei“, afirmă Mihai Ţânţaru, analist în cadrul ING Bank.
Indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de preţ în majoritatea contractelor de credite de retail în lei, a scăzut cu mai mult de trei sferturi de punct procentual în ultima lună, cotaţia publicată ieri de BNR fiind de 2,97% pe an. Ieftinirea leilor urmează să aibă un impact real asupra clienţilor în condiţiile în care majoritatea contractelor au setată ca dată de ajustare a dobânzilor finalul lunii martie.
Explozia ratelor de dobândă la sfârşitul lunii ianuarie din cauza lipsei de lichiditate pusese sub semnul întrebării soluţia creditării în lei, care se conturase în a doua jumătate a anului trecut ca alternativă la împrumuturile în valută.
Dobânzile creditelor noi în lei scăzuseră la începutul anului sub nivelul costului împrumuturilor în euro, în condiţiile în care Robor la 3 luni ajunsese la jumătatea lunii ianuarie sub pragul de 2% pe an. Creditele în euro au redevenit în acest moment mai ieftine, dar diferenţa este nesemnificativă şi ar putea fi anulată de un episod de volatilitate mai pronunţată a cursului. Cel mai ieftin credit ipotecar în lei are o dobândă anuală efectivă de puţin sub 6% pe an.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.03.2014