ZF 24

Se intorc executivii romani

13.04.2008, 17:00 29

Au plecat din Romania in anii ?90 pentru ca voiau sa creasca profesional cat mai rapid, dar au inceput sa se intoarca in momentul in care businessurile au prins viteaza pe piata locala.

In 1997, Daniel Dediu lucra pe achizitii in cadrul Kraft Romania si cand a primit o oferta de a pleca in cadrul companiei in Ucraina a spus "pas", a schimbat domeniul si a plecat in Canada pe o pozitie de management in telecomunicatii. "Eram putin suparat pe sistemul romanesc", spune el. Din Canada, a trecut granita in SUA, unde a lucrat in consultanta si telecomunicatii in companii ca CDI Corporation sau AT&T. "Din doi in doi anu face cate o schimbare", spune Dediu, care este in prezent senior consultant si project manager in cadrul firmei de consultanta Ensight Management Consulting.

De ce s-a intors? "In SUA, totul se rezuma la a merge la birou si la a te intoarce de la birou. Ma plictiseam. Cresterea profesionala este riguros stabilita acolo, sunt niste pasi foarte bine stabiliti peste care nu mai poti sari la un moment dat", spune el.

In general, romanii care se intorc au ocupat in strainatate pozitii la nivel middle, de manager de marketing sau vanzari. Salariile nete pentru astfel de joburi ajung in SUA la 120.000-130.000 de dolari, respectiv 6.600 de euro pe luna.

Cititi in suplimentul ZIARULUI FINANCIAR de luni, Profesii, de ce au plecat, de ce se intorc si de ce vor angajatorii manageri romani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO