ZF 24

Sechestru record în Statele Unite: Oficialii au arestat şi acuzat două persoane pentru un furt de Bitcoin în valoare de 5 miliarde de dolari

Sechestru record în Statele Unite: Oficialii au arestat...

Autor: Andrei Şerbănescu

09.02.2022, 12:25 125

Monedele Bitcoin în valoare de 5 miliarde de dolari (3,7 miliarde de lire sterline), furate în 2016 prin fraudarea unor tranzacţii, au fost confiscate de Departamentul de Justiţie al SUA - cea mai mare confiscare de acest gen făcută vreodată, scrie BBC News.

De asemenea, oficialii au arestat şi acuzat două persoane pentru încercarea de a spăla banii, care se ridică la aproape 120.000 de Bitcoin.

Monedele, furate de un hacker care a sabotat un exchange criptografic în 2016, au fost evaluate la aproximativ 71 de milioane de dolari.

Dar, odată cu creşterea valorii Bitcoin, fondurile sunt acum evaluate la peste 5 miliarde de dolari.

Procurorul general adjunct Kenneth Polite Jr. a declarat că operaţiunea de confiscare este o dovadă că guvernul „nu va permite criptomonedei să devină un refugiu sigur pentru spălarea banilor sau o zonă de nelegiuire în sistemul financiar”.

Banii provin din sabotarea din 2016 a unui exchange criptografic denumit Bitfinex.

Potrivit oficialilor Departamentului de Justiţie, un hacker a încălcat platforma, a făcut peste 2.000 de tranzacţii neautorizate şi apoi a canalizat banii într-un portofel digital condus de Ilya Lichtenstein, în vârstă de 34 de ani, din New York.

O plângere penală susţin că Lichtenstein şi soţia sa, Heather Morgan, în vârstă de 31 de ani, au spălat aproximativ 25.000 de bitcoini furaţi prin diferite conturi în ultimii cinci ani şi au folosit diverse medote pentru a-şi acoperi urmele, de la identităţi false până la conversia bitcoinurilor în alte monede digitale.

Anchetatori din Washington DC, New York, Chicago şi Ansbach, Germania, au colaborat la rezolvarea cazului.

Recent, Bitfinex şi-a declarat mulţumirea legată de rezultatul anchetei.

Lichtenstein şi Morgan vor apărea în faţa unui judecător federal sub acuzaţii de conspiraţie pentru fraudarea SUA şi conspiraţie pentru evaziune fiscală.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, fiecare ar putea executa până la 25 de ani de închisoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO