ZF 24

Secretar stat Ministerul Societăţii Informaţionale: Estimez că în noiembrie vom începe să discutăm pe strategia de privatizare a Telekom

Secretar stat Ministerul Societăţii Informaţionale:...

Autor: Roxana Rosu

27.10.2015, 10:26 267

Discuţiile privind strategia şi metoda de vânzare a pachetului minoritar de acţiuni deţinut de stat la Telekom România ar trebui să înceapă în luna noiembrie, a spus Silviu Hurduzeu, secretar de stat Ministerul pentru Societatea Informaţională, la ZF Digital 15. 

"Există un contract la minister cu un consortiu de firme pentru elaborarea unei strategii. Acum sunt aproape de finalizarea rapoartelor, juridic, financiar, tehnic, şi pe baza lor va fi elaborată strategia de privatizare. Estimez că în noiembrie vom începe să discutăm pe această strategia de privatizare.Sper că vom reuşi să luăm o decizie anul acesta. Guvernul să ia o decizie privind metoda de privatizare.  Există avantaje şi dezavantaje pe fiecare metodă. IPO e o metodă foarte transparentă".

Alte declaraţii: 

La nivelul consorţiului au fost solicitări la nivelul Telekom, de date, pe toate domeniile, a fost şi un proces de due-dilligence. Acum consorţiul e destul de avansat în finalizarea rapoartelor. 

Cred că procesul de rebranding de la Telekom a decurs foarte bine. Acum sunt peste 150.000 de clienţi au apelat la Magenta One. La rezutate  financiare, 2014 a însemnat un mld euro venituri. La sfârşitul trimestrului doi 2015, se păstrează tendinţele, pentru a se  atinge şi în acest an aceasta cifră. La acoperire peste 1,3 mil gospodării au acces la fibră optică.

Priorităţi minister:  Telekom, Ronet, Agenda digitală.  La Poştă nu a fost un eşec de privatizare, statul român nu a pierdut, vom relua procesul de privatizare pentru că Poşta are nevoie de capital. Privatizările vor avea loc doar când statul român are de câştigat.  

Prin Agenda Digitala 2020 Românnia trebuie să atingă anumite plafoane privind retele de telecom. Avemîn derulare proiectul Ronet, care prevede acoperirea cu internet a unor zone albe, necomerciale, prin fonduri europene, derulat de minister. Este un proiect derulat prin intemediul Telekom România. Există întârzieri la proiect din cauza obţinerea autorizaţiilor. Sunt peste 750 de localităţi şi pe lângă autorizaţii generale, sunt şi cele emise de autorităţile locale. Sunt peste 8000 de autorizaţii. Si există o întârziere în implementare.

Pe siteul ministerului sunt lansate de circa 10 zile normele privind lucrările de comunicaţii. Veniţi cu propuneri. Inclusiv pe partea de avizare, care modifică legea din 2012 si e în acord cu directiva 61 CE.

Normele nu vizează neapărat o scădere a numărului de autorizaţii, ci o uniformizare şi grăbirea acordării acestor autorizaţii. Incercăm să modificăm şi termenele. Numărul mare de autorizaţii ţine şi de specificul autoităţilor locale, nu le putem uniformiza de la Bucureşti. Nu ne dorim să trecem peste aceste autorizaţii.

Acoperirea acestor zone albe are termen de finalizare în acest an, dar sper ca anul viitor proiectul Ronet să fie finalizat. El va susţine comerţul electronic, plata online a taxelor, obţinerea unor autorizaţii online fără ca oamenii să se deplaseze în oraş.

Modificările aduc şi o reglementare la execuţia tehnică a lucrărilor de telecom.

Este o nevoie foarte mare de programatori în România. Sunt centre în care s-a dezvoltat mult acest segment. De aceea există ordinul de facilităţi pentru cei din domeniu. A fost scoasă şi anexa cu specializările, pentru că facultăţile îşi schimbă specializările. Am semnale din ţară, mai ales din Timişoara, că aceste facilităţi creează premizele dezvoltării acestui sector. Companiile vor să suplimenteze numărul de angajaţi şi să se dezvolte în continuare.

Am discutat la Ministerul Educaţiei şi despre creşterea numărul de studenţi în domeniu. Anul acesta este o creştere a numărului de locuri la facultăţile din domeniu.

Am discutat cu firmele de ITC de cooptarea studenţilor la practică.

Exista pericolul ca între firmele de IT să existe o canibalizare pe resursele umane. Altfel, piaţa va fi acoperită şi nu mai ai de unde lua viitori angajaţi. Facilităţile sunt binevenite, vor să facă angajări, dar e nevoie de mai mulţi studenţi în IT. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO