ZF 24

Secretarul de stat al Americii, Antony Blinken, acuză Rusia de generarea unei crize alimentare mondiale. Oficialul susţine că Moscova a furat cerealele Ucrainei pentru a le vinde separat altor state, în special celor în curs de dezvoltare

Secretarul de stat al Americii, Antony Blinken, acuză...

Autor: Andrei Şerbănescu

07.06.2022, 13:16 103

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că există „rapoarte credibile” care sugerează că Rusia fură cereale din Ucraina „pentru a le vinde separat altor state”, scrie Business Insider.

În cadrul unei conferinţe de presă a Departamentului de Stat privind securitatea alimentară, Blinken a susţinut o serie de observaţii cu privire la cerealele furate de Rusia în Ucraina, a informat AFP.

„Există rapoarte credibile care susţin că Rusia fură exporturile de cereale ale Ucrainei pentru a le vinde altor state”, a spus Blinken, conform raportului AFP. 

Secretarul de stat a adăugat că războiul din Ucraina „are un impact devastator asupra securităţii alimentare globale, deoarece Ucraina este unul dintre coşurile de pâine ale lumii”.

Remarcile lui Blinken vin după ce The New York Times a raportat avertismentele Statelor Unite de luna trecută privitoare la navele ruseşti care părăseau porturile din apropierea Ucrainei cu „grâne ucrainene furate”.

SUA au trimis alerte către 14 ţări, majoritatea în Africa, menţionând că Moscova vinde cerealele furate către ţările africane subjugate de secetă şi foame, forţându-le astfel să aleagă între respingerea importurilor de alimente ieftine sau culegerea beneficiilor posibilelor crime de război, a informat The Times.

Blinken a spus că preşedintele rus Vladimir Putin pune, de asemenea, presiune asupra altor ţări care depind de Ucraina pentru cereale, interzicând vasele care transportă grâne să părăsească portul Odesa de la Marea Neagră, în încercarea de a „şantaja” acele ţări în scopul câştigării unui potenţial sprijin pentru invazia din Ucraina.

„În acest moment, o blocadă navală rusă în Marea Neagră împiedică transportul recoltelor Ucrainei către destinaţiile lor normale”, a spus Blinken, potrivit AFP. „Există undeva în jur de 20 de milioane de tone de grâu care sunt blocate în silozurile şi navele de lângă Odesa”.

Guvernul SUA nu este singura entitate care dă vina pe Rusia pentru că a alimentat o criză alimentară globală. În timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de luni, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat forţele ruse de crime de război şi crime împotriva umanităţii, precum şi de contribuţia adusă la generarea unei crize alimentare, a informat Reuters.

„Domnule ambasador al Federaţiei Ruse, să fim sinceri, Kremlinul foloseşte proviziile de hrană ca o rachetă furtivă împotriva ţărilor în curs de dezvoltare”, a spus Michel în Consiliul de Securitate, potrivit Reuters. „Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară”.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, care a participat la şedinţa consiliului, a „infirmat categoric” afirmaţiile făcute de Michel şi a calificat acuzaţiile drept „mincinoase” înainte de a ieşi din camera Consiliului de Securitate.

În timp ce trimisul rus a părăsit camera, Michel a spus: „Poţi părăsi camera, poate că este mai uşor să nu asculţi adevărul”.

După incident, Nebenzia a declarat pentru Reuters că „nu a putut rămâne” din cauza „minciunilor pe care Charles Michel a ales să le distribuie în cadrul şedinţei de consiliu”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO