ZF 24

Şeful A&D Pharma vorbeşte despre listarea Romgaz: „Vor avea o viaţă dificilă la Londra“

Şeful A&D Pharma vorbeşte despre listarea Romgaz: „Vor avea o viaţă dificilă la Londra“

Foto Silviu Matei

Autor: Ioana David

27.11.2013, 19:27 1736

Robert Popescu, CEO al A&D Pharma, liderul pieţei far­maceutice locale, companie tranzacţionată pe bursa de la Lon­dra în intervalul 2006 – 2011, spune, referindu-se la lis­ta­rea Romgaz în cel mai puternic centru financiar al lumii, că via­ţa unei companii listate este mult mai dificilă com­pa­rativ cu cea a uneia de stat în care managementul decide tot ce se întâmplă.

Anul acesta, Romgaz, companie de stat, a derulat o ofer­tă publică iniţială de vânzare de acţiuni în urma căreia s-a listat pe Bursa de la Bucureşti şi Londra. Listarea la Londra a producătorului de ga­ze a fost propunerea con­sor­ţiului con­dus de cea mai pu­ternică bancă de investiţii din lume, Goldman Sachs, şi ac­ceptată de guvernul Ponta, deşi toţi actorii pieţei de capi­tal din România au strigat în cor că Romgaz trebuie să se lis­te­ze doar la Bucureşti şi nu ar fi nevoie să meargă şi la Londra.

„Ca şi companie listată la Lon­dra, vor avea o viaţă foarte dificilă în ceea ce priveşte pro­ce­sul de luare a deciziilor dacă vor să respecte întru totul regulile jocului şi vor trebui să le res­pecte pentru că nu vor avea de ales“, afirmă şeful A&D Pharma.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Popescu este de părere că managerii Romgaz vor fi ne­vo­iţi să se adapteze unei noi paradigme de lucru în care nu­mă­rul de aprobări de care au nevoie creşte, iar viteza de re­ac­ţie este mai mică.

El a precizat că în cadrul companiilor listate unii acţionari de pe Bursă au adesea opoziţii „stranii“ la măsuri pe care compania vrea să le ia, astfel că o propunere ajunge să fie analizată de zeci de ori înainte să fie implementată.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

AFACERI DE LA ZERO