ZF 24

Şeful Băncii Transilvania: Vremurile în care banii se făceau uşor în România au trecut

Şeful Băncii Transilvania: Vremurile în care banii se...

Autor: Ioana David

03.09.2014, 11:28 2906

Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania spune că a trecut perioada dificilă prin care România trece.

Vremurile în care banii se făceau uşor au trecut. “Vorbim despre o imensă lichiditate în piaţă care nu este ghidată către economia reală încă” a spus Omer Tetik la evenimentul de lansare a catalogului Top 500 Companii din Europa Centrală, lansat de compania de consultanţă Deloitte.

Vedeţi cele 42 de companii din România în Top 500 Deloitte Central Europe

Ce a mai spus Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania la evenimentul de lansare al Top 500 Deloitte Central Europe:
 
♦ Sistemul bancar din România a trecut şi trece printr-o perioadă dificilă. Vremurile în care banii se făceau uşor au trecut. Vorbim despre o imensă lichiditate în piaţă, care nu este ghidată către economia reală încă.

♦ Dacă ne uităm numai aici, în Piaţa Victoriei, în afara de un Starbucks şi farmacii, sunt numai bănci. Aceasta este principala problemă a sistemului bancar. Foarte puţine bănci au investit în servicii de nişă (şi şi-au concentrat reţeaua în zona centrală - n.red.).

♦ România este geografia noastră. Acţionarii BT nu au avut cum să decidă reducerea expunerii pe România. A fost şi o oportunitate dar şi un război adevărat, să creşti pe o piaţă în scădere.

♦ În banking ca şi în alte sectoare, acţionarii investesc bani acolo unde câştigă bani.

♦ Când se luptă cu creditele neperformante, băncile nu au un apetit de risc, nu sunt prietenoase.

Din 2015 vom vedea o concurenţă mult mai acerbă în România. Lichiditatea trebuie folosită pentru că băncile încep să piarăd bani deoarece nu folosesc această lichiditate. Reintrăm într-o perioadă de creştere, dar nu vor fi creşterile din perioada 2005-2006, care nu sunt sănătoase şi nici nu sunt de dorit. Dacă PIB-ul ar creşte cu 5%, iar sistemul bancar cu 50% ar fi un sentiment de bubble.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO