Companii

Cel mai mare producator din panificatie: Ne vom reveni doar prin productivitate

Constantin Boromiz: Ne vom reveni doar prin productivitate

Constantin Boromiz: Cel mai optimist scenariu pentru 2009 este plus 10%

21.01.2009, 19:08 52

Constantin Boromiz, cel care a pus bazele grupului de firme Boromir Ramnicu Valcea, cel mai mare producator din panificatie, spune ca intreaga industrie alimentara nu va mai reveni la ratele de crestere raportate in 2007 decat cel mai devreme peste cinci ani.

Grupul Boromir, care a finalizat anul trecut cu aproximativ 2.700 de angajati si afaceri de peste 165 de milioane de euro, in crestere cu 25% fata de anul precedent, estimeaza pentru anul acesta o stagnare a afacerilor.
"In urmatorii ani valoarea banilor va creste, investitorii vor deveni din ce in ce mai reticenti, iar consumul va scadea. Pentru a reveni la cresterile din 2007 este nevoie de un ciclu de refacere a increderii populatiei, de reasezare a economiei si depasirea crizei de lichiditate, iar acest lucru nu se poate intampla decat prin cresterea productivitatii. Va trebui sa muncim mai mult pentru aceiasi bani", a declarat Boromiz, care isi evalueaza afacerea la 150 de milioane de euro.
In 2007, cifrele de afaceri ale primilor trei producatori din panificatie au crescut cu peste 50% fata de rezultatele obtinute in anul precedent, iar Boromir inregistra la finalul anului 2007 un avans al afacerilor de 69% fata de rulajul din 2006.
Spre comparatie, grupul si-a bugetat pentru 2008 o crestere de doar 25% a cifrei de afaceri, la circa 600 de milioane de lei (peste 166 mil. euro). Omul de afaceri a precizat ca rezultatele finale pe 2008 nu sunt disponibile deocamdata, dar a spus ca profitul companiei a fost afectat anul trecut de diferentele de curs valutar.
"Anul acesta vrem sa mentinem cifra de afaceri realizata in 2008, cel mai optimist scenariu vizand o crestere de 10% a afacerilor fata de anul trecut, iar cel mai pesimist o scadere de 5%", sustine directorul general al grupului Boromir. Boromiz sustine ca desi producatorii mici vor fi afectati de lipsa de lichiditate si vor deveni tinte de achizitii, aceasta nu este o perioada propice pentru preluarea unui competitor.
"Acum practic nu stii ce cumperi si este posibil ca mai tarziu sa iti dai seama ca nu ai facut o achizitie buna. S-ar putea ca momentul bun pentru achizitii sa vina peste doi-trei ani. Nu poti sti cand se va atinge pretul minim", afirma actionarul Boromir. Constantin Boromiz a infiintat Boromir in 1994, impreuna cu alte patru persoane fizice. Boromir este liderul industriei de morarit si panificatie, o piata foarte faramitata, evaluata la peste doua miliarde de euro si dominata de comertul la negru.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO