ZF 24

Şeful celei mai în vogă companii aeriene low-cost din lume se întoarce la Bucureşti după 20 de ani

Şeful celei mai în vogă companii aeriene low-cost din...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

12.02.2016, 09:20 3355

Michael O’Leary, CEO al Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, va veni marţi la Bucureşti unde va susţine o conferinţă de presă.

Astfel, executivul se întoarce în România după mai bine de 25 de ani de la ultima vizită şi cel mai probabil va anunţa planuri de expansiune pe piaţa locală.

El spunea la finalul anului trecut într-un interviu acordat presei locale la Dublin, unde se află sediul central al Ryanair, că estimează un număr de 10 milioane de pasageri în România în cinci ani. De asemenea, el spunea că vrea să deschidă 4-5 baze în România şi să introducă zboruri de pe 10-12 aeroporturi locale.

Anul trecut, Ryanair a avut în jur de 700.000 de pasageri pe cursele operate spre şi din destinaţiile locale, conform estimărilor anterioare ale companiei. În prezent, compania aeriană nu are nicio bază operaţională în România.

La o lună de la aceste declaraţii, Ryanair a anunţat că va deschide o bază la Timişoara începând luna noiembrie a acestui an, dar şi că va opera de aici mai multe zboruri inclusiv către Bucureşti. Astfel, Ryanair, care în prezent operează zboruri în România doar de pe aeroportul din Capitală, se dezvoltă puternic pe plan local şi intră pe segmentul curselor interne, unde până anul trecut compania de stat Tarom deţinea monopolul.

Compania, care a transportat anul trecut un total de peste 101 mi­lioane de pasageri, a reintrat puternic pe piaţa locală anul trecut după o prezenţă marginală pe trei aeroporturi din provincie în anii anteriori. În prezent, compania aeriană operează zboruri din Bucureşti spre şapte destinaţii din Spania, Belgia, Irlanda, Marea Britanie şi Italia. 

Michael O’Leary a povestit în luna decembrie despre faptul că cea mai neplăcută experienţă de călătorie pe care a avut-o vreodată a fost în România în timpul regimului Ceauşescu.

Şeful Ryanair povestea că avionul cu care călătorea de la Londra către Bucureşti a fost direcţionat către Timişoara din cauza vremii nefavorabile, iar acolo pasagerii au fost debarcaţi şi lăsaţi o noapte în terminal fără mâncare şi apă .

Executivul venea la acea vreme de două ori pe an în România la finalul anilor 1980 deoarece în acei ani, atunci când bazele Ryanair se puneau, compania aeriană închiria aeronave şi piloţi de la companie românească Tarom.

„Trebuie să ne extindem în continuare pe noi pieţe. (...) România este o piaţă nouă pentru noi, trebuie să învăţăm diferite lucruri despre România. În cazul meu, trebuie să reînvăţ lucruri despre România şi Bucureşti, în special “, spunea în decembrie  executivul, care asigura că se va întoarce în România.

Michael O’Leary  conduce compania din anul 1994, după ce anterior a fost director adjunct. Însă, el a fost angajat de familia Ryan în 1987 ca şi consilier financiar. Astăzi, averea lui este estimată la peste 750 de milioane de euro.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO