ZF 24

Şeful Consiliului Fiscal: Problema este “flagrant㔠la colectare. Nu este momentul pentru o majorare de taxe

Şeful Consiliului Fiscal: Problema este “flagrantă”...

Autor: Claudia Medrega

24.10.2013, 15:35 490

Economia performează foarte slab şi nu este momentul potrivit pentru o majorare de taxe, problema fiind “flagrant㔠la colectarea veniturilor, consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

“Nu poţi să creşti taxele când economia performează slab. Este absolut clar care este problema. Problema nu este că avem taxele mici şi trebuie majorate. Problema este flagrantă în termeni de colectare. Prioritatea zero este îmbunătăţirea colectării”, a declarat Dumitru pentru ZF.

Liderii USL au discutat despre varianta reducerii TVA (în prezent 24%) şi creşterii cotei unice (in prezent 16%) în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014. A fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unică, respectiv pentru TVA, sau o aducere a ambelor taxe la acelaşi nivel, în funcţie de eventuale simulări realizate pentru bugetul pe 2014, potrivit unor surse citate de Mediafax.

În intervalul ianuarie-august veni­tu­rile au urcat cu doar 4,4%, iar avansul cheltuielilor a fost de 4,8% comparativ cu primele opt luni de anul trecut. Astfel, ritmul de creştere al veniturilor bugetare a fost la jumătate faţă de creşterea anuală bugetată.

Există două explicaţii pentru scăderea încasărilor bugetare faţă de program, potrivit lui Dumitru. Pe de-o parte este vorba de reorganizarea ANAF, iar un alt factor este estimarea nerealistă a  veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO